Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výrobce stovek kilogramů drogy vyslechne soud v Liberci v pátek, dnes nepřišel tlumočník

Výslech jabloneckého výrobce stovek kilogramů amfetaminu Richarda Rákosníka musel soud v Liberci odložit na pátek, dnes nepřišel jeden z tlumočníků. Jednání se kvůli některým obžalovaným překládá do maďarštiny a švédštiny. Dnes proto soudce četl jen výpovědi některých svědků. Gang zásoboval amfetaminem několik let Švédsko. V případu je obžalováno osm lidí, hrozí jim až 18 let vězení.

Devětapadesátiletý Richard Rákosník má status spolupracujícího obviněného stejně jako třicetiletý Alexandr Cepek.

Laboratoř na výrobu amfetaminu byla v suterénu obchodního centra v Jablonci nad Nisou. Policisté ji odhalili loni, podle znalců se v ní mohlo vyrobit 650 až 880 kilogramů drogy. Obžaloba se týká období 2013 až 2016 a výroby a prodeje 263 kilogramů amfetaminu v hodnotě 75 milionů korun. Zhruba třetinu z tohoto množství se podařilo policistům v Česku a zahraničí zadržet.

Drogu dopravovali kurýři do Švédska automobily, autobusy na mezistátních linkách i malými sportovními letadly. Soudce dnes například četl výpověď jednoho pilota, kterého si gang chtěl najmout i s letadlem, ale nakonec se s ním nedohodl. To, že by přepravoval kurýra s drogami, prý pilot vůbec netušil. "Pilot si může cestující prohlédnout a odmítnout, ale zpravidla ho neztotožňuje. Na to nemá oprávnění ani výcvik, rozhodně těm lidem nechodí do zavazadel," uvedl pilot ve výpovědi na policii. Létat měl do Švédska jednou měsíčně, zakázka mu nepřišla ničím zvláštní.

Z jeho výpovědi vyplynulo, že se při cestě v rámci schengenského prostoru, kam patří ČR i Švédsko, neprovádí žádná kontrola cestujících ani zavazadel. "Kromě letového plánu nemusím hlásit nic," uvedl pilot. Náklady na cestu tam i zpět jsou podle něj bez odměny pilotovi a letištních poplatků 40 tisíc až 50 tisíc korun. Podle obžaloby gang ale využil jiné letadlo minimálně v jednom případě, při cestě z Mnichova Hradiště bylo podle obžaloby na palubě přes 36 kilogramů drogy. Jejich prodejem bylo možné získat přes deset milionů korun.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Liberec, soud, drogy, Krajský soud Liberec, Švédsko, droga, výpověď, Česko, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobce stovek kilogramů drogy vyslechne soud v Liberci v pátek, dnes nepřišel tlumočník  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.