Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký soud v případu pašování textilu spěje k závěru. Rozsudek nejspíš padne ještě letos

V případu daňového úniku za bezmála 60 milionů korun při dovozu textilu z Číny do ČR spěje krajský soud v Liberci k závěru. Dnes vypovídali další svědci, soudu zbývá vyslechnout posledního. Na příštím líčení, které bude v prosinci, tak zřejmě senát vynese i rozsudek. Věcí se soud zabývá od března 2015.

Obžalováni jsou čtyři lidé, za krácení daně jim hrozí až deset let vězení. Podle obžaloby skupina v letech 2010 až 2012 dovezla 737 kontejnerů textilu. Když bylo zboží v Česku, nastrčená firma ho podle spisu papírově přefakturovala na další nastrčenou společnost se sídlem na Slovensku nebo v Maďarsku. Díky tomu bylo zboží osvobozeno od DPH a neplatila se ani daň z příjmů. Podle zjištění policie skončilo v českých tržnicích, hlavně v Praze, nezdaněné zboží za 297 milionů korun.

Za strůjce nelegálního obchodování obžaloba považuje Číňana Ťien Wanga, který je stíhán jako uprchlý. Wang podle obžaloby zajišťoval zboží z Číny a asijské odběratele v Česku. Jeho hlavním spolupracovníkem v nelegálním podnikání byl podle spisu Pavel Řihák z Brna, který ale vinu odmítá. Dnes u soudu vypovídal jako svědek jiný Číňan, který vyřizoval formality při dovozu zboží z Asie. Dělal to i pro jiné firmy. "Nepřišlo mi na tom nic zvláštního," uvedl u soudu. Doklady ke zboží podle svých slov předával právě Řihákovi, co se dál dělo s textilem, nevěděl.

Případem se začala zabývat česká policie na základě upozornění nizozemských celníků. Vyšetřování bylo velmi komplikované. Časově náročné je i dokazování u soudu. Dalšími obžalovanými jsou Renata Šimáňková a David Röschenthaler. Podle obžaloby se falšované vývozy z ČR uskutečňovaly nejprve přes firmu Envico patřící Šimáňkové. Ta tvrdí, že nevěděla, kde zboží končilo. Jednala prý jen na pokyny Řiháka a starala se o účetní stránku obchodu. Když se zhruba po roce na firmu zaměřil finanční úřad, ve spolupráci s Řihákem ji Šimáňková převedla na takzvaného bílého koně, muže ze Slovenska. Fingované vývozy se od druhé poloviny roku 2011 dělaly přes firmu Prenotax, jejímž jednatelem byl Röschenthaler, tehdejší přítel Šimánkové. I tato firma byla později převedena na bílého koně ze Slovenska a vznikla třetí společnost, Geltera. Aby se na počínání skupiny nepřišlo, každá firma byla podle obžaloby registrovaná v různých částech země, daňové přiznání tak nepodávaly u stejného finančního úřadu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, soud, textil, pašování, oblečení, Čína, textilie, Česko, Senát Parlamentu ČR, Slovensko, Maďarsko, Praha, Asie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký soud v případu pašování textilu spěje k závěru. Rozsudek nejspíš padne ještě letos  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.