Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zloděj se opět vyřádil na stavbě větrných elektráren u Hrádku. Způsobil škodu za sto tisíc

Už několikrát navštívili stavbu větrných elektráren u Hrádku nad Nisou zloději. Většinou kradou kabely, tentokrát se ale v sobotu ráno vloupali do dvou stavebních strojů.

Ke krádeži došlo mezi 7 až 8.45. „Stavební stroje byly zaparkovány u stavby větrných elektráren. Pachatel z nich odcizil autorádio, 2 kusy autobaterií a mazací lisy, přičemž majiteli způsobil škodu za 100 tisíc korun,“ řekla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Policisté po zloději pátrají. „V případě, že se jim podaří objasnit, kdo má tuto krádež na svědomí, hrozí mu s ohledem na způsobenou větší škodu až pětiletý trest odnětí svobody,“ dodala mluvčí.

Zloději přitom stavbu navštívili už několikrát. Jen od poloviny července do poloviny srpna ve čtyřech případech ukradli velké množství kabelů, škoda je spočítána na šest set tisíc korun.

V Libereckém kraji jsou zatím dvě desítky funkčních větrných elektráren o instalovaném výkonu 24 MW, většinou na Frýdlantsku. V posledních letech přibývaly v kraji jen jednotlivé stožáry. Výstavba větrného parku ve Václavicích je první takový projekt dokonce v celé republice po více než dvou letech. Projekt se připravoval od roku 2008, realizovat se ale začal až v posledních letech. Loni byly dokončeny základy a letos od května se staví jednotlivé věže. Návratnost investice se odhaduje na 15 let, životnost elektráren je minimálně 20 let.

Autoři | Foto Lukáš Procházka

Štítky Hrádek nad Nisou, větrné elektrárny, větrná energie, Liberecký kraj, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloděj se opět vyřádil na stavbě větrných elektráren u Hrádku. Způsobil škodu za sto tisíc  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.