Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Silný vítr lámal stromy. Tisíce lidí jsou bez elektřiny, déšť zvedal hladiny potoků a řek

Varování meteorologů se vyplnilo, na Liberecko v noci dorazil silný vítr. Popadané stromy a větve komplikují situaci především s elektřinou, bez ní jsou v celém kraji tisíce lidí. Výpadek dodávky elektrické energie vyřadil z provozu i tramvajovou trať z Vratislavic do Jablonce, kde tramvaje opět jezdí. Noční déšť také zvedl hladiny řek, v Liberci je aktuálně 1. stupeň povodňové aktivity. Na Jizeře překročila hladina třetí stupeň, po desáté hodině dopolední ale hladina začala opět klesat.

„V terénu máme poruchové čety, které se snaží poruchy opravit. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení, ulomené izolátory,“ řekla mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová.

Podle ní je nejhorší situace v kraji Královehradeckém, Ústeckém, Libereckém a také Středočeském. „Bez elektřiny jsou v současné době na zásobovacím území ČEZ Distribuce desítky tisíc domácností,“ dodala.

V Libereckém kraji hlásili energetici výpadky elektrického proudu z Bílého Kostela, Hrádku nad Nisou, Dolní Suché, Mníšku, Fojtky, Oldřichova na Hranicích, Brniště, Janova nad Nisou, Višňové, Raspenavy, Šimonovic, Železného Brodu, Chrastavy nebo třeba Smržovky.


Hasiči zasahovali také v liberecké nemocnici, kde se utrhl kus střechy.

Spoustu práce mají hasiči

Spoustu práce mají hasiči, kteří mají od rána hlášeno zhruba tři stovky událostí. „Nejčastěji jde o popadané stromy a větve, ale máme tam i nehody," řekl řídící důstojník krajských hasičů Zdeněk Borovička. Před polednem vyjížděli hasiči také do areálu Krajské nemocnice Liberec, kde se uvolnil kus střechy a hrozil jeho pád na chodník pod budovou.

V obci Nouzov na Semilsku poryv větru skolil betonový sloup el. vedení, který zablokoval silnici. V Železném Brodě spadlý strom přetrhal dráty, které pak za stálého jiskření ohrožovali obyvatele čtvrti Tepeře. Problémy s překážkami na elektrickém vedení hlásí i Smržovka, Liberec - Kateřinky, Lomnice nad Popelkou a menší obce v okolí České Lípy.

Vlivem povětrnostních podmínek jsou hasiči také často voláni k poškozeným střechám, kdy vítr odnese část střešní krytiny a oplechování. „Tato situace je velice nebezpečná, protože utržené části střešních krytin mohou ohrozit zdraví lidí, kteří se pohybují venku. Vznikají také škody na majetku. V České Lípě na Smetanově nábřeží popadaly plechy ze střechy budovy šaten základní školy na osobní automobily parkující poblíž," dodala mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Kromě vyřazené tramvaje do Jablonce popadané stromy komplikují provoz na železnici. Provoz byl ráno na hodinu a půl zastaven mezi Turnovem a Rychnovem, dopoledne nejezdily také vlaky mezi Libercem a Českou Lípou, strom spadl mezi Karlovem a Křižany.

Kvůli silnému větru se dopoledne rozhodl Jablonec nad Nisou uzavřít všechny městské hřbitovy. "Zrušeno je i dnešní vzpomínkové setkání na rozptilové loučce na hlavním hřbitově. O náhradním termínu budeme informovat," dodala mluvčí města Markéta Hozová. Kvůli nebezpečí pádu stromů je uzavřen minimálně na celou neděli také centrální hřbitov v Liberci.


Silnici na Fojtku zatarasil spadlý strom.

Lanovka na Ještěd se zastavila

Vítr zastavil také kabinovou lanovku na Ještěd, kde nárazy větru dosahují 100 km/h. „S ohledem na varování od meteorologů nečekáme, že by někdo dorazil i kdyby se vítr uklidnil. Budeme se proto věnovat přípravám na revizi," uvedl přednosta lanovky Vladimír Štěpán.


Řeka Kamenice.

Noční déšť také zvedl hladiny řek. Například Nisa v Liberci dosáhla ráno 1. stupně povodňové aktivity. V ranních hodinách stoupala také Jizera, která v Jablonci nad Jizerou před devátou hodinu ranní dosáhla třetího stupňě povodňové aktivity. Po desáté hodině ale začala hladina opět klesat.

Aktuální stav hladiny řek v Libereckém kraji (13:50)

2. stupeň povodňové aktivity

Jizera v Železném Brodě
Jizera v Jablonci nad Jizerou

1. stupeň povodňové aktivity

Jizera v Dolní Sytové
Mumlava v Harrachově
Lužická Nisa v Liberci
Ještědský potok ve Stráži pod Ralskem
Ploučnice v Mimoni

Silný vítr komplikoval život na Liberecku

Neděle, 29. října 2017, 12:07

Silný vítr komplikuje život na Liberecku
Popadané stromy na sídlišti Rochlice

Autoři | Foto čtenáři Drbny, redakce

Štítky vítr, vichřice, ČEZ, strom, elektřina, Liberec, Jizera, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Lužická Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Silný vítr lámal stromy. Tisíce lidí jsou bez elektřiny, déšť zvedal hladiny potoků a řek  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.