Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V kauze machinací s pozemky Liberce chce žalobce pětileté tresty

Tresty při spodní hranici zákonné sazby, která je pět let, navrhl dnes u soudu v Liberci státní zástupce pro dva obžalované v případu údajných machinací s pozemky pod sjezdovkami na Ještědu v Liberci. Obhajoba chce úplné zproštění. Obžalovaní tvrdí, že nic nezákonného neprovedli. Krajský soud vynese rozsudek ve středu odpoledne.

Původně byl obžalován i bývalý primátor Liberce Jiří Kittner, na návrh státního zástupce byl ale obžaloby zproštěn. Trestnímu stíhání nadále čelí jeho tehdejší náměstek Pavel Krenk a někdejší tajemník městské společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ) Jiří Zeronik. SAJ měl na starost lyžařský areál. Oběma bývalým politikům ODS hrozí za zneužití pravomoci veřejného činitele a podvod od pěti do 12 let vězení. Trest při dolní hranici státní zástupce navrhuje i s ohledem na délku řízení, od zahájení soudního stíhání už uplynulo šest let. Případem se soud v Liberci zabývá už podruhé. Předchozí zprošťující rozsudek vrchní soud zrušil a věc vrátil k novému projednání.

V kauze jde o pět obchodů z let 2003 až 2006. Krenk byl tehdy náměstkem primátora i předsedou představenstva SAJ a Zeronik jeho tajemníkem. Radnice převedla pozemky a nemovitosti v jiných částech města na svoji společnost a SAJ je pak údajně nevýhodně směnil nebo prodal za pozemky, jež v areálu či sousedství vlastnili soukromníci. Škodu státní zástupce vyčíslil na 13 milionů korun. Tu také po obžalovaných v rámci řízení vymáhá SAJ.

Stíhaní vinu odmítají, zopakovali to dnes i v závěrečné řeči. Hájí se tím, že obžaloba je postavena na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu a přípravou lyžařského mistrovství světa, což tehdy nemohl nikdo předvídat. Podle nich existovalo několik projektů a záměrů, jak sportoviště zatraktivnit. Poté, co ale Ještěd dostala na konci roku 2006 do pronájmu firma Snowhill, se neuskutečnily.

Obžalovaní se také brání tím, že SAJ byl při směnách v nevýhodné pozici a postupovat podle obvyklých cen se nedalo. Obžaloba například za neúměrně předraženou považuje koupi louky na Pláních na Ještědu, v zimě využívané jako sjezdovka. Rodina Karla Vaniše ji koupila v roce 2005 od majitelky za 120 tisíc korun a krátce poté ji vyměnila se SAJ za lukrativní zahradu v centru města. Když pozemek v Husově ulici o tři roky později prodala, dostala za něj 4,2 milionu korun. Obžalovaní tvrdí, že louku koupili pro městskou společnost, aby eliminovali rizika, že někdo jiný bude chtít ovlivnit dění v areálu. A jinou směnu se nepodařilo dohodnout. Město zahradu v centru tehdy na SAJ převedlo za vyhláškovou cenu 650 tisíc korun.

Autoři | Foto Tadeáš Turnovský

Štítky Liberec, soud, Jiří Zeronik, Pavel Krenk, pozemek, státní zástupce, Ještěd, Jiří Kittner, Sportovní areál Ještěd a.s., SaJ a.s., ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kauze machinací s pozemky Liberce chce žalobce pětileté tresty  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.