Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejlepší záchranný pes je z Turnova. Charlie našel při závodě v závalu všechny hledané osoby

Kynolog z hasičského sboru Libereckého kraje Pavel Málek a jeho pes Charlie jsou nejlepší v Česku. Koncem října se zúčastnili dokonce mezinárodního závodu zaměřeného na hledání osob v závalu a vyhráli. Jako jediní totiž dokázali najít všechny zavalené. Titul nejlepšího záchranného psa tak putuje do Turnova.

V páteční noční etapě Pavel Málek se svým čtyřnohým parťákem pátrali po čtyřech pohřešovaných osobách. Sobotní denní speciál byl zaměřen na sutinové vyhledávání. „Odehrával se ve velice realistických prostorách, probíhal ve Vítkovických železárnách,“ popsala mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

V této etapě se na dvou různých terénech hledaly také čtyři pohřešované osoby, a to v časovém limitu 25 min. „Díky úžasné souhře Pavla Málka a psa Charlieho se jim, jako jedinému týmu, podařilo najít všechny hledané osoby a obsadit skvělé první místo,“ dodala mluvčí.

Podle ní musí být pes i jeho pán sehraným týmem. „Při indispozici psovoda je nevyužitelný pes, při indispozici psa je nevyužitelný psovod,“ vysvětlila Bílková.

Aby mohl být záchranářský psovod se psem nasazen do terénu musí oba splňovat přísné kvalifikační požadavky, na jejichž základě získají kynologický atest. „Tento atest je platný dva roky a před zásahem v místě nasazení se jím musí kynolog vždy prokázat veliteli zásahu,“ uzavřela mluvčí.

Autoři | Foto Marek Dehner

Štítky Pavel Málek, Charlie, kynolog, pes, Turnov, Liberecký kraj, Vítkovické železárny, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší záchranný pes je z Turnova. Charlie našel při závodě v závalu všechny hledané osoby  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.