Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sousedy bil kovovou tyčí, dokud kladli odpor. Za pokus o vraždu dostal patnáct let

Krajský soud v Liberci ve středu potrestal 15 lety vězení třiatřicetiletého muže za pokus o dvojnásobnou vraždu. Maskovaný Anton Giblo vnikl loni v prosinci do bytu svých sousedů v Desné a kovovou tyčí vážně zranil dva muže. Trest není pravomocný, obžalovaný Rus trvale žijící v tuzemsku se na místě odvolal. Vinu v závěrečné řeči odmítl. "Nic jsem neudělal," uvedl. Výše trestu se shoduje s návrhem státního zástupce.

Podle předsedkyně senátu Evy Drahotové byla vina jednoznačně a nepochybně prokázána. Trest by si měl Giblo podle nepravomocného rozsudku odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou a navíc by měl zaplatit zdravotní pojišťovně přes 234 tisíc korun jako náhradu nákladů za léčení obou mužů.

Incident se stal loni 22. prosince kolem 23:00 v Riedlově ulici v místě, která patří mezi sociálně vyloučené lokality. Podle spisu měl Giblo s poškozenými ve věku 38 a 55 let dlouhodobé konflikty. Vadil mu hluk a nepořádek, který často dělali. Podle soudkyně tímto způsobem ale není možné spory řešit.

„Jen díky štěstí a lékařské péči to neskončilo smrtí," uvedla Eva Drahotová.

Maskovaný muž oba opilé muže tloukl kovovou tyčí tak dlouho, dokud kladli odpor. Výčet jejich zranění zabral ve spise 1,5 listu A4. Jeden měl otevřenou a vpáčenou tříštivou zlomeninu lebeční kosti s posunem do dutiny lební. Utrpěl také zlomeninu nosu, čelisti, lopatky, ruky a měl i několik zlomených žeber a vylomených zubů. Zlomeniny v obličeji, na ruce a žeber měl druhý z napadených mužů.

Giblo odmítá, že by útočil. Jeho obhájce argumentoval tím, že v případě nejsou přímé důkazy a nenašla se kovová tyč ani stopy na místě činu, které by odkazovaly na Gibla.

Podle soudkyně je pochopitelné, že na místě činu nezanechal stopu. „Obžalovaný se maskoval, útok proběhl rychle, navíc domácnost poškozených byla zanedbaná. Nedovedu si představit, jakou stopu mohl zanechat," řekla.

I když se Giblo maskoval, oba muži ho poznali. Starší z mužů ve výpovědi navíc uvedl, že útočníka po incidentu slyšel jít nahoru po schodech do bytu, kde bydlel jen Giblo.

To, že se obžalovaný chová ve sporech agresivně, potvrdily výpovědi dalších lidí. Jeden případ se dostal dokonce před soud, jablonecký soudce ale projednávání s ohledem na současnou kauzu zastavil. Státní zástupce Radim Kadlček v závěrečné řeči také zmínil, že jeden z napadených se v minulosti už jednou málem stal obětí vraždy. Před čtyřmi lety přežil útok nožem a útočník byl tehdy potrestán 12 lety vězení.

Autoři

Štítky Soud, Liberec, pokus o vraždu, Desná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sousedy bil kovovou tyčí, dokud kladli odpor. Za pokus o vraždu dostal patnáct let  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.