Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soud s ředitelem nemocnice Nečesaným začne v Liberci v lednu

Soud v korupční kauze, v níž je mezi obžalovanými i ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný, začne za dva měsíce. Trestní senát libereckého krajského soudu zamítl návrh obžalovaných, aby se věcí zabýval v předběžném projednání obžaloby a jejich trestní stíhání zastavil.

"My jsme se senátem prostudovali celý trestní spis, a dospěli k názoru, že nejsou dané podmínky pro to, abychom předběžně projednali obžalobu, tudíž jsme nařídili hlavní líčení," uvedla předsedkyně senátu Eva Drahotová. Soud by měl začít 15. ledna.

V případu jsou obžalovaní tři lidé, kromě Nečesaného ještě jeho manželka a zástupce jedné zdravotní firmy. Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o zhruba 23 až 24 milionů korun. Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 230 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012.

Nečesaný rozhodnutí soudu nevnímá nijak negativně. "Zkusili jsme to, nevyšlo to. Paradoxně pro nás je to možná vhodnější varianta než vrácení spisu policii. Je to cesta u soudu obhájit, že je to nesmysl," řekl dnes. Jednání u soudu vnímá jako narovnání možnosti obou stran v trestním řízení. "Dostanu se ze stavu trestního řízení, ve kterém máte jako obviněný nulové právo jakkoliv ovlivňovat cokoli," řekl. Spis je podle něj obsáhlý, má asi 7000 stran. Nečesaný je přesvědčen o tom, že zákon porušen nebyl. "Argumentace, kterou napsal státní zástupce na papír, je podle mě úplně nesmyslná a neukazuje na žádný trestný čin," dodal.

Nečesaného obvinila policie v červnu 2015 z přijetí úplatku, hrozí mu pět až 12 let vězení. Jeho ženě Šárce za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí tři až osm let vězení. Loni v srpnu policie v případu obvinila ještě další dva lidi z prostředí zdravotnických firem, které podezírá z poskytnutí úplatku Nečesanému. Oba proti zahájení trestního stíhání podali stížnost. Jeden se stížností uspěl, druhému hrozí za podplácení roční až šestiletý trest vězení.

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky Liberec, soud, Luděk Nečesaný, Krajská nemocnice Liberec, policie, věznice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud s ředitelem nemocnice Nečesaným začne v Liberci v lednu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.