Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Vyhlášenou kolibu 4 Kameny u dálnice na Prahu zachvátil rozsáhlý požár

Hned několik čtenářů Liberecké Drbny informovalo redakci během sobotního dopoledne o požáru oblíbené koliby 4 Kameny u dálnice D10 ve směru na Prahu. Už při příjezdu hasičů šlehaly plameny střechou a požár třetího stupně se dlouho nedařilo dostat pod kontrolu. K požáru se sjely jednotky ze širokého okolí.

Kvůli rozsahu požáru a velkému množství hasičské techniky, která se sjížděla na místo, museli policisté uzavřít celé odpočívadlo a také přilehlou čerpací stanici. Několik desítek minut byla uzavřena také dálnice vedoucí kolem motorestu. Příčina požáru je v šetření.

FOTO: Z koliby 4 Kameny zbylo jen ohořelé torzo. Škoda je 30 milionů, požár způsobily saze v komíně

Ještě ve tři hodiny odpoledne na míst zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči. Mezi nimi byli například hasiči z Prahy, kteří k hašení použili zařízení Cobra, které umí proříznout různě silné stěny, pláště budov nebo střechy. Dovnitř vpraví pomocí trysky vodní mlhu, která se okamžitě promění v páru a prostor ochladí. Zařízení zvládne prorazit cihlovou zeď o šíři až jeden metr a umí si poradit i s dalšími stavebními materiály.  

Vyhlášený motorest byl vybudovaný v roce 1972 na místě, kde se křížily cesty Stará Boleslav-Tuřice a Hlavenec-Podbrahy. Proto se toto místo nazývalo U Čtyř Kamenů, po něm byl pojmenovaný také motorest.

V následujících dvaceti letech byl vyhledávaným a atraktivním místem pro domácí klientelu jako i pro zahraniční turisty a též pro filmové natáčení. Mezi nejznámější filmy patří Vrchní prchni, Chobotnice z druhého patra, Buldoci a Třešně.

V roce 1990 byl zprivatizovaný a provozovaný byl do roku 2003, následně pak došlo k celkovému uzavření a místo postupně chátralo až ke svému téměř zničení.

V říjnu 2011 vznikla myšlenka rekonstruovat toto známé místo - cílem bylo vystavět motorest nový, a to v podobě dřevěné Koliby. Restaurace má kapacitu 300 míst. 

Video z místa požáru

Foto Radek Pomocník Šandor

Štítky 4 Kameny, požár, dálnice, hasiči, Praha, Drbna.cz, ŠKODA AUTO a.s., Northrop YF-17

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vyhlášenou kolibu 4 Kameny u dálnice na Prahu zachvátil rozsáhlý požár  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.