Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO: Z koliby 4 Kameny zbylo jen ohořelé torzo. Škoda je 30 milionů, požár způsobily saze v komíně

Hasiči už ví, co je příčinou rozsáhlého požáru koliby 4 Kameny u dálnice D10 ve směru na Prahu, u kterého zasahovalo během soboty zhruba 40 jednotek hasičů. Dnešní vyšetřování na místě ukázalo, že v komíně oblíbené restaurace došlo ke vznícení sazí, od kterých chytl komín, střecha a následně celá budova. Škoda je vyčíslena na zhruba 30 milionů korun.

O požáru se hasiči dozvěděli před sobotní jedenáctou hodinou dopolední a už z telefonátu na tísňovou linku bylo jasné, že nepůjde o drobný požár. Při příjezdu prvních jednotek na místo šlehaly ze střechy plameny. „Pět minut před jedenáctou hodinou byla na místě první jednotka, která potvrdila, že požár zasáhl střechu celodřevěné koliby a postupně nabírá na intenzitě. Vzhledem k tomu, že sousední objekt, který byl vzdálen asi třicet metrů, byla benzínová čerpací stanice, byl vyhlášen třetí poplachový stupeň,“ shrnul mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda

Hasičům práci komplikoval nejen nedostatek vody, ale také řidiči, kteří zastavovali na odpočívadle a dálnici, aby si požár vyfotili. Z toho důvody bylo odpočívadlo a později také dálnice uzavřena. „Protože na místě byl velký nedostatek hasící látky, vyhlásil velitel zásahu zvláštní stupeň a k požáru postupně dorazilo kolem čtyřiceti jednotek. Kromě středočeských profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů vyjely na místo v rámci mezikrajské výpomoci také jednotky hlavního města Prahy se zařízením Cobra, které dokáže pomocí vodního paprsku a abraziva proříznout většinu stavebních konstrukcí,“ doplnil mluvčí.

Tři shozy vody provedl také vrtulník, který výrazně hasičům pomohl. „Kvůli nutnosti kyvadlového dovozu velkého množství vody byla z důvodu bezpečnosti provozu uzavřena dálnice D10 mezi křižovatkami na 21. a 17. kilometru ve směru do Prahy,“ dodal Svoboda.

Hasičům se dlouho nedařilo dostat požár celodřevěné konstrukce pod kontrolu a lokalizace byla na operační středisko ohlášena až krátce před devatenáctou hodinou. Poté začal velitel zásahu s odvoláváním zasahujících jednotek, přičemž přes noc bylo na místě ponecháno už jen několik jednotek, které až do ranních hodin požářiště kontrolovaly a dohašovaly skrytá ohniska.

Ještě do půlnoci byl postupně poplachový stupeň snížen až na nejnižší první a zároveň hasiči ukončili čerpání vody v nedaleké obci Hlavenec. „Vedení této obce po dobu zásahu také výrazně pomáhalo při zajišťování stravy a pití pro zasahující hasiče,“ uzavřel mluvčí hasičů.

Foto HZS Středočeského kraje

Štítky 4 Kameny, požár, dálnice, hasiči, Hlavenec, komín, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Z koliby 4 Kameny zbylo jen ohořelé torzo. Škoda je 30 milionů, požár způsobily saze v komíně  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.