Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jozef Giňa obžalovaný z pokusu vraždy byl za znásilnění už třikrát odsouzen. Teď mu hrozí až 20 let

Třikrát za znásilnění byl v minulosti odsouzen čtyřiapadesátiletý Jozef Giňa, který podle obžaloby před rokem v Jablonci znásilnil a pokusil se zabít čtyřicetiletou ženu. Vyplývá to z rejstříku trestů, který při dnešním líčení u soudu v Liberci přečetla předsedkyně senátu. V souhrnu byl za znásilnění potrestán 15,5 roku vězení, v posledním případě bylo nařízeno i ambulantní psychiatrické léčení. Nyní mu za pokus vraždy a znásilnění hrozí 15 až 20 let. Giňa byl v minulosti souzen dvakrát i za loupež, násilí na úřední osobě a podvod.

Rozsudek v tomto případě by mohl zaznít na příštím hlavním líčení 8. ledna. Zbývá vyslechnout tři svědky, které se ale nedaří předvolat.

Podle obžaloby Giňa loni 2. září navečer popíjel se svoji známou alkohol na lavičce u Penny Marketu v Jablonci a poté po ní chtěl sex. Dnes u soudu vypovídal pár, který je tam viděl popíjet a líbat se. "Měli se k sobě," uvedla svědkyně Anna D. Její přítel Marian D. uvedl, že Giňa je za střízliva slušný člověk. "Když se napije, je to horší. Je agresivní a panovačný a na slabší si dovoluje," uvedl. Giňa i žena byli opilí, i proto raději pár po chvíli druhý pár odešel.

Podle obžaloby Giňa odešel později i s ženou k mostu u potoka v ulici Ivana Olbrachta, kde ji znásilnil. Následně, aby zakryl svůj čin, se ji podle spisu pokusil zabít. Seděl ženě na zádech, držel jí hlavu pod vodou v potoce a zároveň ji rdousil. Žena měla po napadení zlomený kotník od kamene, kterým ji útočník udeřil.

Znalec Jaroslav Zvěřina už při minulém líčení uvedl, že Giňa trpí útočným sadismem. Je jen omezeně gramotný a mentálně je na úrovni školáka. Za znásilnění byl podle rejstříku trestů odsouzen v letech 1984, 1990 a 2000. V posledním případě v Liberci-Vratislavicích zatáhl ženu do křoví, rukou ji opakovaně tloukl do hlavy i hrudi a znásilnil. Potrestán byl tehdy sedmi lety vězení a ambulantní léčbou. Tentokrát znalec navrhuje ústavní ochrannou psychiatrickou či sexuologickou léčbu.

Autoři

Štítky Liberec, soud, Jablonec nad Nisou, Penny Market, znásilnění, Krajský soud v Liberci, Eva Drahotová, Jozef Giňa, Jablonec, Ivan Olbracht, Jaroslav Zvěřina, pokus o vraždu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jozef Giňa obžalovaný z pokusu vraždy byl za znásilnění už třikrát odsouzen. Teď mu hrozí až 20 let  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.