Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Hasiči evakuovali sedmnáct dětí ze školky. Cvičný zásah zaměstnal profesionály i dobrovolníky

Požár mateřské školky ve Světlé pod Ještědem zaměstnal v úterý dopoledne profesionální hasiče z Liberce a jejich dobrovolné kolegy ze Světlé a Rozstání. Naštěstí šlo jen o cvičení, při kterém si hasiči vyzkoušeli, jak by postupovali při skutečném požáru.

Po příjezdu začali hasiči s evakuací sedmnácti dětí na dvůr školky, kde byl přistaven evakuační autobus, který posloužil v chladném počasí jako zázemí pro děti. „Do péče si je zde převzali zdravotníci. Uvnitř budovy zůstaly kvůli zakouření objektu uvězněny čtyři děti a dvě paní učitelky,“ shrnula mluvčí hasič Pavlína Bílková.

Hasiči v dýchacích přístrojích tak museli začít prohledávat objekt. Po několika minutách byly uvězněné osoby nalezeny. „Dětem byly nasazeny vyváděcí masky, zajištěn jim byl tepelný komfort a postupně byly vyvedeny mimo nebezpečí. Paní učitelky byly z budovy evakuovány hned po předškolácích,“ dodala Bílková. Podle ní bývá obtížné dětem vyváděcí masku nasadit.

„Pro děti je to stresová situace, nikdy podobnou masku na hlavě neměly. Hasiči proto přistoupí k dítěti a zcela v klidu jim vysvětlí, k čemu maska slouží, a vše jim názorně předvedou," přibližuje úskalí takových zásahů tisková mluvčí.

Podobná cvičení se v mateřských školách odehrávají často. Během letošního podzimu proběhla podobná cvičení ve všech okresech Libereckého kraje. Pro hasiče je výcvik součástí odborné přípravy a pro děti je pak případný „ostrý zásah“ méně stresující. „Na mimořádné události se děti také připravují při pravidelných návštěvách hasičů z oddělení preventivně výchovné činnosti, kteří při besedách dětem vysvětlují, jak se chovat v případě požáru,“ uzavřela Bílková.

Foto HZSLK

Štítky Světlá pod Ještědem, požár, cvičení, hasiči, maska, Liberec, mateřská škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hasiči evakuovali sedmnáct dětí ze školky. Cvičný zásah zaměstnal profesionály i dobrovolníky  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.