Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Buggy a Leo absolvovali náročný výcvik v Heřmanicích. Teď budou sloužit na letištích

Do služby Celní správy nastoupili dva nováčci. Jde o belgické ovčáky se specializací na vyhledávání bankovek. Fenka Buggy a pes Leo absolvovali tříměsíční výcvik v kynologickém středisku Celní správy ČR v Heřmanicích. Nyní oba psy čeká zhruba osmiletá služební kariéra na mezinárodních letištích v Praze a v Brně.

Odhalovat budou nelegální přepravu finančních prostředků, které většinou pochází z černého obchodu, jako je prodej zbraní nebo drog.

Celní správa má celkem 64 psů, z toho pět jich je vycvičeno právě pro vyhledávání bankovek.

A jak takový výcvik probíhá? „Postupujeme v podstatě stejně u všech kategorií, ať jsou to drogy, tabák, zbraně, či právě bankovky,“ uvedl instruktor výcvikového střediska Celní správy Martin Kobrč, který měl kurz na vyhledávání bankovek na starosti.

„Využíváme výcvikové metody založené na takzvaném operantním podmiňování, což je proces učení, kdy se pes učí spojovat svoje chování s následky tohoto chování,“ pokračuje instruktor.

„Odměňované chování se objevuje častěji, zatímco neodměňované chování se objevuje méně často. V praxi to znamená, že psa postupně a nenásilně vedeme k tomu, aby sám přišel na to, že se vyplatí soustředit se na zájmový pach, v našem případě bankovky. A vyplatí se mu to proto, že za to dostane odměnu, o kterou hodně stojí – pamlsek nebo třeba míček či pešek,“ vysvětlil Kobrč.

V Heřmanicích na hledání bankovek kromě českých psů v poslední době vycvičili celní služební psy z Ruska, Izraele, Řecka či Peru.

Psi se učí vyčmuchat pach barev, které jsou na bankovky použity. „Protože na celém světě mají licenci na tato speciální barviva pouze dvě firmy, není pro nás složité tento pach psům vtisknout a v podstatě nezáleží, jakou měnu pro výcvik využíváme,“ řekl vedoucího výcvikového střediska Celní správy ČR Josef Dušánek.

Podle něj se psi ve výcviku učí na pravé bankovky, které jsou znehodnocené děrováním.

Autoři | Foto Celní správa

Štítky Celní správa, Heřmanice, kynolog, pes, Celní správa České republiky, Praha, Brno, letiště, belgický ovčák, Izrael

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Buggy a Leo absolvovali náročný výcvik v Heřmanicích. Teď budou sloužit na letištích  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.