Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Ve Václavicích hořel komín usedlosti, hasičům komplikoval práci silný vítr

Plné ruce měli v pondělí večer hrádečtí dobrovolní hasiči a liberečtí profesionální hasiči, kteří vyjížděli k požáru komínu usedlosti ve Václavicích. Celý zásah ztěžoval silný vítr a hasiči tak nemohli využít výškovou techniku. Škoda, kterou plameny způsobily, je minimální.

„Po příjezdu na místo byla provedena evakuace dvou osob z objektu a hasiči provedli odstavení topidel na tuhá paliva. Zajistili také přirozené odvětrání a průběžně kontrolovali povrchovou teplotu komína pomocí termokamery a monitorovali pomocí detektoru ovzduší v místnosti, kde byly hořící saze vybírány,“ shrnul velitel hrádeckých dobrovolníků Jaromír Mottl.

Hasiči komín vyčistili pomocí litinových koulí a požár tak zlikvidovali. „Před odjezdem zpět na základny byl majiteli objektu vysloven zákaz používání spalinové cesty do doby kontroly a revize odborně způsobilou osobou,“ doplnil Mottl.

Zimní měsíce ve spojení s nezodpovědností majitelů domů působí hasičům poměrně velké vrásky na čele. Ne každý si podle zákona nechává v pravidelných intervalech čistit a kontrolovat komín a podle toho vypadá i alarmující bilance. Ročně hasiči vyjíždí ke stovkám menších i větších požárů způsobených provozem komínu napříč celou republikou.

Podle samotných kominíků je potřeba komín čistit minimálně jednou za rok. Jen pár stokorun, kolik vyčištění komínu stojí, vám může zachránit milionový majetek. Dlouhodobě se jako nejčastější příčina podobných požárů jeví saze v komíně. Dále následuje nevhodná rekonstrukce komínu, zazděný trám nebo špatné spáry. 

Foto Hasiči Hrádek nad Nisou

Štítky Václavice, hasiči, požár, Hádek nad Nisou, komín, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ve Václavicích hořel komín usedlosti, hasičům komplikoval práci silný vítr  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.