Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zástupce zdravotnické firmy odmítl, že by Nečesaného uplácel

Zástupce zdravotnické firmy MedicCor Tomáš Macháček dnes u soudu v Liberci odmítl, že by uplácel bývalého ředitele Krajské nemocnice Liberec Luďka Nečesaného. Za podplácení mu hrozí rok až šest let vězení. Podle obžaloby přijal Nečesaný úplatky od čtyř firem v celkové výši přes 23 milionů korun. Obžalovaná je i jeho manželka Šárka, za legalizaci výnosů z trestné činnosti. Přes firmu Sarmed, která byla na ni napsána, měly jít podle obžaloby úplatky. Líčení bude u krajského soudu pokračovat 20. února výslechy svědků.

Podle obžaloby Nečesaný dostával úplatky v letech 2009 a 2010 za to, že vybraným firmám umožnil s libereckou nemocnicí obchodovat, případně zajistit, aby dodávaly výrazně více zboží. Dnes u soudu vypovídal Macháček. "Smluvní vztah s Libercem byl standardní jako s každou jinou nemocnicí," řekl. Tvrdí, že s Nečesaným o dodávkách do nemocnice nejednal. Zvýšení obratu bylo podle něj způsobeno změnami v úhradové vyhlášce a problémech ortopedického oddělení v Semilech, kdy podstatnou část operací převzala liberecká nemocnice.

Podle spisu Macháček na účet Sarmedu od jara 2009 do podzimu 2010 poslal 870 tisíc korun. U soudu dnes uvedl, že firma MedicCor začala v roce 2008 na českém trhu výhradě zastupovat renomovanou mezinárodní firmu Biomet v oblasti ortopedických protéz, implantátů a dalších pomůcek. Firmu Nečesané si najal pro propagaci výrobků Biometu mezi pacienty. Výběr Sarmedu zdůvodnil tím, že Nečesaného i jeho manželku znal. V kontaktu byl s Nečesanou, která dvakrát týdně jezdila po odborných ordinacích v Libereckém a hradeckém kraji a distribuovala tam letáky. Za to dostávala čtvrtletně 100 tisíc až 144 tisíc korun bez toho, že by vykazovala nějaké náklady. O její činnosti ani nevěděli lékaři ordinací. "Pro nás z etických důvodů neexistovalo, že bychom přímo kontaktovali lékaře," řekl Macháček.

Podle Macháčka šlo o pilotní projekt, později obdobnou činnost vykonávali pro MedicCor už jen dva lékaři na jižní Moravě. Jak to řešil MedicCor v dalších částech republiky, nedokázal Macháček vysvětlit. Podle něj to ale v pozdějších letech už nebylo potřeba, protože ministerstvo zdravotnictví upustilo od toho, že by si pacienti mohli za lepší implantáty připlácet.

Nečesaná u soudu odmítla vypovídat, její manžel jakoukoli vinu odmítá. U dalších tří firem většinu zakázek dělal sám. Podle něj šlo o obchodně ekonomickou agendu, například vytváření odborných analýz, přípravu podkladů pro prezentace a marketing či optimalizaci skladového hospodářství a logistiky.

Autoři | Foto TOP 09

Štítky Liberec, soud, Luděk Nečesaný, úplatek, Krajská nemocnice Liberec, lékař, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupce zdravotnické firmy odmítl, že by Nečesaného uplácel  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.