Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kriminalita v Libereckém kraji klesla čtvrtý rok po sobě

Kriminalita v Libereckém kraji od roku 2013 každoročně klesá. Loni policisté vyšetřovali 8672 případů, před čtyřmi lety jich bylo o třetinu více. Úspěšně uzavřít se jich loni podařilo skoro 54 procent. Největší podíl na trestné činnosti má Liberecko, stalo se tam 45 procent případů.

Meziročně kriminalita poklesla v Libereckém kraji o 5,6 procenta. Majetkových trestných činů policie vyšetřovala 4409, skoro o 500 méně než v roce 2016. "Například razantní pokles jsme zaznamenali u krádeží vozidel," uvedl krajský ředitel policie Vladislav Husák. Loni bylo v kraji odcizeno 325 aut, v roce 2016 o 152 více. Podle Husáka na to má vliv lepší zabezpečení aut i činnost policie, která loni v kraji zřídila specializovaný tým.

Loni o 57 ubylo i násilných trestných činů, policie řešila 743 skutků. Jako vraždu vyšetřovala šest případů, ve dvou šlo o pokus. Neobjasněná zůstává násilná smrt novorozence. Jeho tělo objevil náhodný svědek v únoru v kontejneru na domovní odpad v centru Liberce. V ostatních případech kriminalisté totožnost pachatele znají. Policisté loni vyšetřovali také 71 loupeží, 84 případů vydírání a 31 znásilnění.

Zjištěných daňových deliktů bylo 95 a kriminalisté při těchto vyšetřováních zajistili majetek za více než 68 milionů korun. Výrazně klesl počet objevených padělaných bankovek, a to z 240 na 69. Ve 30 případech šlo o falzifikát české stokoruny.

Na operačním středisku policie loni přijali policisté skoro 44 tisíc oznámení, průměrný čas dojezdu první hlídky byl 11 minut. V Libereckém kraji pracuje 1289 policistů, k naplnění stavu je potřeba obsadit 53 míst. Z toho 23 jich chybí na Českolipsku, na Semilsku volné místo nemají. Loni se o místo u policie ucházelo 184 lidí, u testů uspěla necelá čtvrtina. Průměrný plat policisty v kraji loni stoupl o 5727 korun na 39 498 korun, do této částky jsou zahrnuté i přesčasy. Průměrný plat nastupujícího policisty je 21 840 Kč. Podle Husáka ale první rok studuje a nemusí si na škole hradit stravu ani ubytování. Po návratu ze studií mu plat stoupne na zhruba 25 tisíc korun.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Liberec, policie, kriminalita, Vladislav Husák, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalita v Libereckém kraji klesla čtvrtý rok po sobě  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.