Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dva požáry komínů během jediného odpoledne. Hasiči se v sobotu nezastavili

Jak nebezpečné můžou být saze v komíně, o tom se přesvědčili během soboty majitelé dvou domů na Českolipsku. Jako přes kopírák stejné zásahy zažili českolipští hasiči, kteří vyjížděli během soboty k požáru sazí v komíně v obci Kozly a v Novém Boru.

„Scénář zásahů byl podobný. Hasiči ze střechy domu vysypali komín pískem, vyčistili ho a vybrali žhavé saze. Závěrem provedli kontrolu vnitřních prostor domů termokamerou, aby odhalili případná skrytá ohniska. Majitelé mohou mluvit o štěstí, požár z komína se nerozšířil a nikdo nebyl zraněn,“ shrnula mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Zimní měsíce ve spojení s nezodpovědností majitelů domů působí hasičům poměrně velké vrásky na čele. Ne každý si podle zákona nechává v pravidelných intervalech čistit a kontrolovat komín a podle toho vypadá i alarmující bilance. Ročně hasiči vyjíždí ke stovkám menších i větších požárů způsobených provozem komínu napříč celou republikou.

Podle samotných kominíků je potřeba komín čistit minimálně jednou za rok. Jen pár stokorun, kolik vyčištění komínu stojí, vám může zachránit majetek v hodnotě několika milionů. Dlouhodobě se jako nejčastější příčina podobných požárů jeví saze v komíně. Dále následuje nevhodná rekonstrukce komínu, zazděný trám nebo špatné spáry.  

Foto HZSLK

Štítky Kozly, Nový Bor, hasiči, požár, komín, Pavlína Bílková, saze, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva požáry komínů během jediného odpoledne. Hasiči se v sobotu nezastavili  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.