Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Policisté u soudu v kauze staré vraždy odmítli ovlivňování svědků

Tvrzení obžalovaných o zastrašování, zvýhodňování či ovlivňování svědků odmítli dnes u soudu v Liberci dva policisté, kteří vyšetřovali zmizení Martina Říhy. Podle policie muž odsouzený za vytunelování kampeličky zemřel násilnou smrtí před téměř 15 lety. Jeho tělo se nikdy nenašlo. V případu jsou tři muži obžalováni z vraždy, hrozí jim 12 až 15 let vězení nebo výjimečný trest, vinu popírají. Čtvrtý obžalovaný se zpovídá z pokusu o krádež.

Dva někdejší operativce z bývalého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nechala předvolat státní zástupkyně. Někteří obžalovaní a svědci z řad vězňů totiž tvrdili, že je policisté zastrašovali nebo naopak nabízeli výhody, když budou vypovídat tak, jak chtějí. Oba policisté to u soudu odmítli. "Kdo toto říkal, tak na něj podám trestní oznámení," řekl u soudu šestačtyřicetiletý vrchní komisař Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Podle něj je v republice zhruba 40 až 50 lidí s kriminální minulostí, o nichž se ví, že by k závažným případům mohli něco vědět. Proto se z nich snaží policie dostat při vyšetřování nějaké informace. Nátlak na ně ale podle policisty nemá smysl vyvíjet. "Buď se rozhodnou vypovídat, nebo ne," řekl. Odmítl také, že by jim mohli přislíbit výměnou za informace dřívější propuštění z vězení. "O tom rozhoduje nezávislý soud," dodal.

Podle některých obžalovaných měli za "mluvení" mít svědci z řad vězňů slíbeno přemístění do jiné věznice, která jim vyhovuje více. I to policisté odmítli, podle nich se tak v některých případech činilo jen na ochranu svědků. "Vím, jak to ve vězení chodí," uvedl padesátiletý policista, který u ÚOOZ pracoval 25 let. Obavy ze zastrašování a ovlivňování vedly podle něj také k tomu, proč v případu figuruje tolik utajených svědků. "Když má svědek obavu, tak mu raději vyhovíme, než aby se mu něco stalo," dodal.

Z Říhovy vraždy jsou obžalovaní Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil. Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy 17. dubna 2003 a odvezli do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku. Tam ho podle obžaloby brutálně mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky. Podle tvrzení jednoho svědka ho pálili letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou. V mučení poté pokračovali na neznámém místě. Vyšetřovatelé došli k závěru, že na následky týrání a aplikace neznámé látky Říha zemřel. Jeho dům měl podle spisu následně prohledat obžalovaný Josef Pavelka s komplicem, zřejmě ale nic nenašli.

Rozsudek v případu v dohledné době nezazní, někteří svědci ještě nebyli vyslechnuti a nebyly provedené ani všechny důkazy.

Autoři

Štítky Liberec, Krajský soud Liberec, Martin Říha, vražda, policie, věznice, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Svatý Gorazd II., Josef Pavelka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté u soudu v kauze staré vraždy odmítli ovlivňování svědků  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.