Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Liberci spěje ke konci soud v případu výroby drog pro Švédsko

Ke konci spěje u soudu v Liberci projednávání případu rozsáhlé výroby drog určených hlavně pro švédský trh. Závěrečné řeči by měly zaznít na příštím jednání na začátku dubna. Obžalováno je osm lidí, hrozí jim až 18 let vězení. Podle žalobce v letech 2013 až 2016 vyrobili v Jablonci nad Nisou 263 kilogramů amfetaminu v hodnotě 75 milionů korun.

Dnes se u soudu přehrávaly odposlechy a čeká se už jen na vyhotovení posledního listinného důkazu, který navrhla obhajoba. Soud si vyžádá ještě aktualizovaný rejstřík trestů. Soud dnes rozhodoval také o prodloužení vazby u tří obžalovaných, vyhověl jen žádosti českého emigranta žijícího ve Švédsku Petra Jendríska. Soudce Pavel Pachner to zdůvodnil tím, že podle obžaloby šlo jen o pomocníka. Jendrísek zprostředkovával kontakty mezi obžalovanými a vyřizoval vzkazy. Za dostatečné v jeho případě považuje soud dohled probačního úředníka a písemný slib. V něm se Jendrísek zavázal, že se nebude vyhýbat jednání u soudu a neopustí republiku. Část jeho rodiny zde stále žije. Z vazby ale zatím propuštěn nebude, protože státní zástupce si podal stížnost, a rozhodnutí je tak na vrchním soudu.

Nadále ve vazbě zůstanou také sedmapadesátiletý Luka Luburic a o šest let mladší Tibor Karnel. První je původem z bývalé Jugoslávie, druhý z Maďarska a oba žijí hlavně ve Švédsku. Obžaloba je označuje za hlavní odběratele drog, i když to oba odmítají. Podle soudu nadále panují obavy z toho, že by se stíhání vyhýbali a pokračovali v trestné činnosti. Ve vazbě je z obžalovaných ještě devětapadesátiletý Richard Rákosník, který drogu vyráběl.

V jeho případě soud o prodloužení vazby rozhodl už dříve. Laboratoř na výrobu amfetaminu byla v Jablonci v suterénu obchodního centra, které Rákosník spoluvlastnil. Rákosník se k výrobě doznal a pomohl odkrýt fungování skupiny. Má status spolupracujícího obviněného stejně jako Alexandr Cepek, který drogu vozil do Švédska linkovým autobusem jako cestující a vydělal si tím 1,3 milionu korun. Cepek nebyl jediný kurýr, do Švédska se drogy dostávaly i v nádržích automobilů a letecky.

Další obžalovaní vinu odmítají. Stíhání jsou na svobodě a jejich role byla okrajová. Iveta Bartáková doprovázela Rákosníka při cestách do Švédska a podle obžaloby pašovala do ČR peníze získané prodejem drog. Jiří Brož zase odmítá, že by pomáhal jako automechanik dávat sáčky s drogou do nádrží aut. Rákosníkovi občas v laboratoři a při stěhování chemikálií vypomáhal podle obžaloby Jan Nečásek, který si toho ale moc nepamatoval. Zdůvodňoval to nadměrným pitím alkoholu.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Liberec, Švédsko, drogy, soud, Krajský soud v Liberci, droga, výroba, Jablonec nad Nisou, Jiří Brož, Česko, Maďarsko, Jugoslávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci spěje ke konci soud v případu výroby drog pro Švédsko  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.