Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po ztraceném běžkaři z Německa pátrala Horská služba. Našli ho večer podchlazeného

Hodinu po poledni se včera odtrhl šedesátiletý běžkař z Německa od skupiny svých přátel mezi Smědavou a Jizerkou. Jenže do penzionu na Jizerce se nevrátil, a tak se rozjela pátrací akce Horské služby a policie. Muže nakonec našli asi v devět večer na Bílé kuchyni. Byl dezorientovaný a podchlazený, ale jinak v pořádku.

„Když do šesté hodiny večer do penzionu nedorazil, kontaktovali jeho přátelé Horskou službu. Ihned jsme tedy zorganizovali pátrací akci. Na vrcholech Jizerských hor je nyní tvrdý zledovatělý sníh a běžkař se mohl někde při sjezdu vážně zranit,“ popsal René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Do terénu se nejprve vydaly čtyři hlídky na skútrech, které začaly prohledávat trasu, po které se měl pohybovat. „Dali jsme také vědět Policii ČR a ti vyslali jejich příslušníky do okolních obcí. Kromě toho k nám vyslali speciální pátrací tým, kterému jsme poskytli zázemí na naší stanici na Jizerce,“ řekl Mašín.

Jenže po nějaké době dostala Horská služba informaci od jednoho z běžkařů, že se ztracený muž pohybuje někde v oblasti Ptačích kup a Hřebínku, tedy asi 20 kilometrů od Jizerky. „Kolem deváté večer jsme pak dostali informaci o tom, že se pohybuje bez lyží v oblasti Bílé kuchyně,“ doplnil náčelník Mašín s tím, že do lokality ihned přesunuli pátrače i techniku a muže tam také nalezli, podchlazeného, dezorientovaného, ale jinak v pořádku.

Podle Mašína je případ zbloudilého běžkaře ukázkou toho, jak se to nemá dělat. „Muž se oddělil od skupiny a jel sám. Neměl u sebe mobilní telefon. Neznal vůbec lokalitu, ve které se pohyboval.“ Navíc se na přemrzlém sněhu mohl zranit. „Pak by bylo otázkou, zda bychom jej nalezli včas,“ uzavřel.

Autoři | Foto Jizerská 50

Štítky běžkař, Jizerské hory, Jizerka, Bílá kuchyně, horská služba, Policie, běh na lyžích, Německo, Smědava, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po ztraceném běžkaři z Německa pátrala Horská služba. Našli ho večer podchlazeného  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.