Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Led už není bezpečný, varují záchranáři. Vytahování tonoucího trénovali na přehradě

Možná poslední mrazivý den využili členové libereckého klubu vodní potápěčské záchranné služby k výcviku na liberecké přehradě. V neděli odpoledne si vyzkoušeli cvičnou záchranu tonoucího, který se propadl ledem. Právě podobné zásahy jsou v tomto období pro hasiče a vodní záchranáře velmi časté.

„Voda měla dnes okolo nuly, figurant byl oblečen do suchého obleku, který ho dobře izoloval od okolní chladné vody,“ řekla za vodní potápěčské záchranáře Michaela Sládková a dodala: „Záchranáři zkoušeli různé techniky, jak nejlépe vyprostit postiženého z ledové vody, navíc když je třeba obklopen nestabilním ledem. K záchraně jim posloužil žebřík, kanystr, lana, hroty, hasičská hadice.“

Právě členové vodní potápěčské záchranné služby úzce spolupracují s profesionálními hasiči i s jednotkami dobrovolných hasičů, které současně pravidelně každoročně v této činnosti školí. „Výcvik proběhl úspěšně a náhodní chodci měli možnost přihlížet netypické podívané a pozorovat netradiční činnost červených mužíků ve svítivých vestách na ledu i na břehu,“ shnrula Sládková.

Led je i nadále nestabilní, což mohou potvrdit i samotní záchranáři, kteří se sami několikrát nechtěně sami probořili. Zamrzlé vodní plochy i přesto lákají k bruslení, ale teploty nad bodem mrazu způsobují postupné tání ledu. Na zamrzlé ploše se v těchto dnech raději nepohybujte, a pokud ano, předem si ověřte, zda je led dostatečně silný a bezpečný.

Jestliže nastane situace, kdy se někdo proboří do ledu a není schopen sám vylézt, záleží na momentálním zdravotním stavu a fyzických možnostech svědků zda se rozhodnou pomoci nebo událost jen telefonicky oznámí na tísňovou linku. "Při oznámení na linku 112 je nutné stručně a zřetelně popsat kdo volá, co se stalo, kde se to stalo a jak je tonoucí osoba daleko od břehu," uzavřela mluvčí hasič Pavlína Bílková.

Po ledu je vhodné se pohybovat plížením. K vytažení osoby může posloužit větev, hokejka, prkno případně nachází-li se v blízkosti vozidlo je možné použít tažné lano z povinné výbavy. Jsou popsány případy, kdy se k záchraně posloužila i rybářská pramice, kterou tlačil zachránce před sebou po ledu a posunul jí až k tonoucí osobě.

Foto Michaela Sládková

Štítky Liberec, přehrada, přehrada Harcov, Vodní potápěčská záchranná služba, hasiči, Michaela Sládková, HZSLK, Pavlína Bílková, led, tonoucí, cvičení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Led už není bezpečný, varují záchranáři. Vytahování tonoucího trénovali na přehradě  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.