Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zloděj o Velikonocích ukradl z kostela kříž s ostatky svatého Antonína. Pátrá po něm policie

Liberečtí policisté vyšetřují neobvyklou krádež. Během Velikonoc z kostela sv. Antonína v centru města zmizel vystavený kříž s ostatky sv. Antonína Velikého. Konkrétně na bílou sobotu, kdy byl kostel otevřen z důvodu návštěvy lidí u božího hrobu.

Kříž o rozměrech 27 krát 13 cm pochází z 19. století a byl vyroben ze starostříbra. Podstata je elipsovitá s reliéfem Svatojakubské mušle. Uprostřed kříže je elipsa, ve které jsou uchovány originální ostatky sv. Antonína Velikého. Ramena kříže jsou zakončena půlkruhy. „V České republice by měly existovat pouze tři kříže s těmito ostatky,“ upřesnila mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Ještě ve 13 hodin při otevírání kostela byl kříž v pořádku na svém místě. Když však arciděkan v 16 hodin chtěl kříž ukázat skupince příchozích, tak se po něm slehla zem. „Po kříži nebylo nikde ani památky. Kříž měl historickou hodnotu,“ dodala mluvčí.

Policisté se v tuto chvíli obrací na veřejnost. „V případě, že si někdo z návštěvníků kostela všiml v době jeho návštěvy něčeho podezřelého či osoby, která by z kostela odcházela s vyobrazeným křížem, ať prosím kontaktuje policisty prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158 nebo na kterékoliv policejní služebně,“ doplnila Šrýtrová.

Podle ní se policisté obrací i na památkáře. „V případě, že se na ně někdo obrátil s tímto církevním skvostem, informace předejte neprodleně policistům,“ uzavřela mluvčí.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Policie, Liberec, krádež, kříž, kostel, sv. Antonín, Velikonoce, Antonín Veliký, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloděj o Velikonocích ukradl z kostela kříž s ostatky svatého Antonína. Pátrá po něm policie  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.