Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Holandská studentka umění ulomila ruku sochy sv. Prokopa. Chtěla jsem se jen protáhnout, říká

Na výlet do Stráže pod Ralskem nejspíš dlouho nezapomene třiadvacetiletá studentka z Holandska, která na sever Čech přijela se svými spolužáky. Hned po výstupu z autobusu ji zaujalo morové sousoší na náměstí, po kterém začala mladá dívka lézt. Když se pak zavěsila na sochu sv. Prokopa, ulomila jí pravé předloktí a s ním se zároveň zřítila na zem. K její smůle neunikla ani zraku jednoho z místních policistů.

„Její pád zaregistroval policejní vyšetřovatel, který stál před budovou místního obvodního oddělení policie, jenž se rovněž nachází na strážském náměstí. Rovnou si pro výtržnici došel a doprovodil ji na policejní služebnu,“ potvrdila mluvčí policie Ivana Baláková.

Mladá žena o sobě policistům mimo jiné prozradila, že v Holandsku studuje Vysokou školu umění v Utrechtu. „Originální bylo také její vysvětlení, proč po morovém sousoší lezla. Studentka do policejního protokolu doslova vypověděla, že si po dlouhé cestě autobusem potřebovala protáhnout tělo. Ujišťovala je, že sousoší poškodit nechtěla a je připravena vzniklou škodu zaplatit,“ uzavřela Baláková. Dívku z poškození sochy navíc usvědčil také kamerový záznam.

Škoda, kterou způsobila, zatím není vyčíslena. Podle prvních odhadů přesáhne minimálně 10 tisíc korun. Přesnou částku určí až znalecký posudek. Za poničení historické památky hrozí holandské studentce až rok za mřížemi.

Morový sloup byl podle historických pramenů postaven na strážském náměstí v roce 1682. Současná socha Panny Marie pochází z dílny sochaře K. Steyera z roku 1721, která nahradila dřívější sochařské dílo. To je nyní uloženo v muzeu. Později k ní přibyly sochy sv. Jana Nepomuckého, sv. Floriána, sv. Šebestiána a sv. Prokopa.

Foto Policie ČR

Štítky Stráž pod Ralskem, socha, poškozená socha, Holandsko, Policie ČR, Ivana Baláková, Nizozemsko, Česko, Panna Marie, Jan Nepomucký, Utrecht

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Holandská studentka umění ulomila ruku sochy sv. Prokopa. Chtěla jsem se jen protáhnout, říká  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.