Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soud v Liberci řeší úplatkářskou kauzu bývalého radního kraje Zdeňka Bursy

oud v Liberci se dnes začal zabývat korupční kauzou bývalého radního kraje za ČSSD Zdeňka Bursy. Podle obžaloby si řekl o úplatek téměř milion korun v souvislosti s veřejnou zakázkou za 19,5 milionu, již získala liberecká firma jeho spolustraníka. Za úplatkářství mu hrozí pět až 12 let vězení. Jednapadesátiletý Bursa před soudem ani předtím na policii nevypovídal. Z nahrávky, jež se přehrávala u soudu, vyplývá, že se výše úplatku měla pohybovat mezi pěti až deseti procenty.

"Já nejsem šílenec, jako abych po vlastních lidech (z ČSSD) chtěl deset procent ... to je šílenost, ale o čemkoliv nižším než pět (procent), bych byl zase šílenec já ... protože jako, to není jen o mně, to je o dalších X lidech," říká na nahrávce z ledna 2010 Bursa, který byl v letech 2008 až 2012 radním pro ekonomiku.

Nahrávku pořídil při osobním jednání v kanceláři Bursy jednatel firmy, která v roce 2009 vyhrála tendr na zlepšení vytápění 19 krajských příspěvkových organizací. V soutěži byla dle podkladů z krajského úřadu jediná. O úplatek si měl říci Bursa až v době, když už byla zakázka proplacená. "Vím, že se bavíme po, ale my jsme nevěděli, o čem se bavit před. Protože když jsme se bavili před, tak jsme se na ničem nedohodli, protože ty jsi to taky nevěděl," řekl tehdy Bursa, který byl předsedou komise, jež zakázku vyhodnocovala. Na nahrávce mluví i o tom, že od jiného člena ČSSD se dozvěděl, že úplatek by měl být "jen" 400 tisíc korun. Bursa o tom mluvil jako o blbosti. "To říkám úplně otevřeně, protože to by byla poslední investice, kterou jsme do toho dali, jo, protože to tady mám kdejakou podloudnou firmu, se kterou se dohodnu úplně jinak a líp," řekl Bursa.

Jednatel firmy dnes u soudu také vypovídal. Prezentoval se jako řadový člen ČSSD. V roce 2008 se stal členem krajského finančního výboru a teprve tehdy Bursu poznal. Kromě jednání na kraji se s ním jinak nestýkal. Bursa je podle něj typ, který nepřipouští diskusi a není věrohodný. Zároveň ale také uvedl, že si nemyslí, že by po něm Bursa úplatek skutečně chtěl. Spíše za tím viděl snahu Bursy získat na něj kompromitující materiál. "Chtěl mě dotlačit k tomu, abych souhlasil (s úplatkem)," uvedl.

Jednatel uvedl, že si běžně jednání nenahrává, tehdy se ale obával o svoji bezpečnost. V roce 2010 však nic neoznámil, policie od něj nahrávku získala až v roce 2016 při vyšetřování jiného případu, ve kterém jsou stíhaní jiní členové ČSSD z Libereckého kraje. Jednatel odmítl, že by Bursovi dal nějaký úplatek. Podle něj to byla jediná jeho zakázka pro kraj. U soudu ale také zaznělo, že čtvrt roku po nahraném jednání s Bursou získala jeho firma od kraje dalších 700 tisíc korun jako doplněk předchozí zakázky. Podle jednatele šlo o další opatření, která snižovala nákladnost vytápění krajských budov a která se neřešila v projektu. Soud bude pokračovat 30. května, možná zazní i rozsudek.

Bursa byl jako krajský radní obžalován v minulosti i v případu neoprávněného pobírání odměn v dozorčích radách firem Libereckého kraje. Potrestán nebyl. Podle soudu se sice skutky staly, nebyly ale naplněny znaky trestného činu. Bursa byl v minulosti v médiích zmiňován i jako člověk, který pomohl fotbalovému klubu v Jablonci spojovaném s Miroslavem Peltou ke krajským dotacím ve výši 11 milionů korun. Bursu v roce 2013 zaměstnala Fotbalová asociace ČR, jejímž předsedou byl tehdy Pelta, jako koordinátora pro státní a veřejnou správu. Nyní pracuje Bursa jako obchodní manažer jednoho soukromého dodavatele elektřiny a plynu.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, soud, ČSSD, Zdeněk Bursa, úplatek, Miroslav Pelta, Liberecký kraj, Fotbalová asociace České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci řeší úplatkářskou kauzu bývalého radního kraje Zdeňka Bursy  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.