Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hledání spřízněné duše se seniorce prodražilo. Na účet neznámého podvodníka poslala statisíce

Třiapadesátiletý vdovec, voják americké armády, který hledá spřízněnou duši. Pro seniorku z Českolipska partie, kterou si vysnila. Z její osudové lásky, se kterou se seznámila na internetové seznamce, se ale postupně vyklubal podvodník, který jí obrátil život na ruby a vytáhl z ní statisíce. Po pachateli nyní policisté pátrají.

Po dvou měsících, během kterých si vyměnila osmašedesátiletá žena s mužem navzájem stovky emailů, začali plánovat společnou budoucnost. Cizinec seniorce naznačil, že ho v USA nic nedrží, a že by se rád odstěhoval za ní do České republiky. „Představou společného života s ním byla natolik nadšená, že si vůbec nepřipouštěla divné věci, které se kolem jejich vztahu začaly objevovat,“ shrnula mluvčí policie Ivana Baláková.

Cizinec, kterého osobně žena nikdy neviděla, jí například už letos v lednu požádal o 1 500 dolarů s tím, že tuto sumu musí zaplatit americké armádě, aby dostal dovolenou a mohl ji navštívit. Ona mu je poslala, a to dokonce na účet u banky, která působí v České republice. „To, že jde o tuzemský bankovní účet vysvětlil tím, že patří člověku, který v naší zemi vyřizuje finanční záležitosti americkým vojákům. Dalších 2 tisíce dolarů žádal vzápětí zaslat na stejný účet na zaplacení letenky z USA do Česka. I této prosbě bez velkého otálení vyhověla,“ dodala mluvčí policie.

Aniž by jí za předchozí peníze nějak zvlášť poděkoval, nerozpakoval se chtít další. Tentokrát 10 tisíc dolarů na náklady spojené s transportem jeho balíku s osobními věcmi, penězi a šperky, které chtěl zaslat na její adresu. Ujišťoval ji, že půjčené peníze ihned vrátí, jen co se dostane do České republiky. Žena si na tento větší výdaj půjčila ve své bance 150 tisíc korun, zbytek doplatila z účtu. Peníze šly tentokrát na bankovní konto v Portugalsku, kam nakonec odeslala 210 tisíc korun.

„Podvodník ale pořád neměl dost, a tak si na svou oběť vymyslel ještě to, že potřebuje dalších 25 tisíc dolarů, aby mohl být ohlašovaný balík z USA převeden do jejího osobního vlastnictví. Teprve potom se oznamovatelka vážně zamyslela nad tím, že jsou jeho neustálé požadavky podezřelé a začala o jeho upřímnosti pochybovat,“ doplnila Baláková. Seniorka se ho proto přímo emailovou zprávou zeptala, jestli ji jen nezneužívá. On na její konkrétní otázku nijak nereagoval a komunikoval s ní dál, jako by se nic nestalo. „To ji přesvědčilo o tom, že ji vodí za nos, 25 tisíc dolarů mu už neposlala a podala na něj trestní oznámení. I tak jí tato krutá zkušenost přišla draho, a to přesně na 325 tisíc korun,“ uzavřela mluvčí.

Kriminalisté nyní po podvodníkovi pátrají. Pokud se ho podaří dopadnout, hrozí mu až pět let za mřížemi. Zjistit pachatele nebude snadné, protože se za podobnými podvody mnohdy skrývají mezinárodně organizované skupiny, které se na tuto kriminální činnost přes internetové seznamky zaměřují.

Foto

Štítky Česká Lípa, seznamka, USA, podvodník, Ivana Baláková, Policie ČR, Armáda Spojených států amerických, dolar, Česko, peníze, okres Česká Lípa, Portugalsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledání spřízněné duše se seniorce prodražilo. Na účet neznámého podvodníka poslala statisíce  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.