Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Barták u soudu zopakoval, že žádné vraždy neplánoval

Lékař Jaroslav Barták dnes u soudu v Liberci zopakoval, že ve věznici nechystal žádnou trestnou činnost. Obžalovaný je z plánování tří vražd a vydírání, za což mu hrozí 15 až 20 let, případně výjimečný trest. Krajský soud se kauzou dnes začal zabývat potřetí. Předchozí odsuzující rozsudek zrušil Nejvyšší soud, který měl výhrady k hodnocení důkazů. Liberecký soud se musí v novém procesu více zabývat okolnostmi vzniku tajných nahrávek z vězení i duševním stavem Bartáka.

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci. Vraždy podle spisu plánoval ze msty za předchozí odsouzení, peníze získané z vydírání chtěl využít k útěku z vězení. Zajistit to měl spoluvězeň Miloš Levko, který ale místo toho vše oznámil. Barták od počátku tvrdí, že je nevinný. "Je to spiknutí způsobené Levkem a bývalou kaplankou," řekl dnes u soudu. Lékař zopakoval, že šlo o běžné vězeňské debaty a že svá slova nemyslel vážně. Podle něj tak hovořil pod vlivem alkoholu, kupoval si vodku od Levka. Za litr platil 1000 korun.

Klíčovými důkazy byly videonahrávky, které spoluvězeň při debatách s Bartákem pořídil. "Nic nebylo myšleno vážně, bylo to v alkoholovém opojení," řekl dnes lékař. Myslí si, že ho chtěl spoluvězeň nahrávkami vydírat, a když viděl, že neuspěje, předal je policii. U soudu se dnes odtajnilo, jak se záznamové zařízení do věznice dostalo. Levko to odmítal prozradit. Jeho nevlastní pětadvacetiletá dcera u soudu řekla, že se na tom podílela. Levko jí tehdy tvrdil, že policie o tom ví. "Nevím, zda to byly jeho výmysly či to tak bylo," uvedla u soudu. Žena byla tehdy na návštěvě Levka ve věznici v Liberci, krátce poté ji telefonicky kontaktoval neznámý muž a následně předal balíček s hodinkami, v nichž bylo záznamové zařízení. Na základě instrukcí od Levka pak žena dala balíček kaplance, jež tehdy působila v liberecké věznici. Jak se pak dostaly hodinky z věznice, žena neví.

Zda se na předání hodinek do věznice podílela i policie, prověřovala inspekce (GIBS). Podle závěrů ze spisu čtených u soudu, ale nic takového nezjistila. Při rekognici na inspekci nevlastní dcera Levka z 28 natipovaných lidí označila dva muže, kteří jí mohli balíček z hodinkami tehdy předat. Ani u jednoho si ale nebyla jistá a ani jeden z nich nebyl policista. U soudu měl dnes vypovídat i Levko, ale odmítl to.

Na odpoledne je plánovaný výslech bývalé kaplanky, vynesení rozsudku předpokládá předsedkyně senátu Eva Drahotová na podzim. "Celý spis budeme znovu posílat znalcům, kteří vyšetřovali duševní stav obžalovaného," uvedla. Soud si zřejmě na základě informací získaných ze spisu inspekce předvolá i další svědky.

Barták podle obžaloby plánoval násilnou smrt bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry a pravoslavného kněze Eugena Freimanna. Vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun, jež hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska. Už dříve soud Bartáka poslal na 12 let do vězení za sexuální obtěžování asistentek, na čemž se po zásahu Nejvyššího soudu nic nemění.

Autoři | Foto tn.cz

Štítky Liberec, soud, Krajský soud Liberec, Jaroslav Barták, vražda, věznice, hodinky, Andor Šándor, Oldřich Choděra, GIBS, Polsko, Bělorusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barták u soudu zopakoval, že žádné vraždy neplánoval  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.