Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lesy ČR podaly kvůli nepořádku po technoparty trestní oznámení. Podle policie jde o přestupek

Lesy ČR podaly kvůli nepořádku, který zůstal v lesích po technoparty u Mníšku na Liberecku, trestní oznámení. Podle policie jde o přestupek, který v pondělí předala k řešení Městskému úřadu v Chrastavě.

Czarotek Free Party se na přelomu dubna a května konala na louce v katastru Liberce, sousední lesy ale patří do katastru Mníšku, přestupek proto řeší Chrastava.

Technoparty se podle policejních odhadů zúčastnilo kolem 7000 lidí, k dispozici však měli jen sedm toalet. Po účastnících zůstaly tuny odpadků. Pronajatou louku sice organizátoři uklidili, v lesích ale zůstaly. Obyvatelé blízkého a vzdáleného okolí obtěžovala akce i nadměrným hlukem.

Přestupky organizátorů bude projednávat i Liberec. Za porušení vyhlášeny o nočním klidu může město udělit pokutu do 10 tisíc korun. „Další pokuta hrozí od životního prostředí a až stotisícový postih za porušení vyhlášky o veřejném pořádku, protože organizátor akci řádně neohlásil," řekl liberecký primátor Tibor Batthyány (býv. ANO).

Také na radnici v Chrastavě se obraceli lidé se stížnostmi na nadměrný hluk. „Bylo to slyšet i přes zavřená okna, my jsme ale jako město nic dělat nemohli, nebylo to na našem katastru," řekl senátor a starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Pokud by byla na pozemcích spadajících pod správu města, rozhodně by udělal vše pro to, aby party ukončil. „Argument, že šlo o soukromý pozemek, není argumentem. Šlo o veřejně přístupný pozemek bez ohledu na vlastníka. A legální nebyla, protože byla v rozporu s vyhláškou Liberce," řekl Canov.

Policie do opatření kvůli technoparty nasadila desítky lidí a stálo ji to zhruba 850 tisíc korun. Postup policie, která v podstatě jen kontrolovala účastníky a dohlížela na bezpečnost považuje Canov za nebezpečný precedens. „Policie tím deklarovala, že pokud vás bude málo, tak si nemůžete dovolit porušovat právní normy, pokud vás bude dost, tak klidně. A to je velmi špatný vzkaz. Jak bude moci městská policie někoho napomenout kvůli hluku, když oni se okamžitě začnou bránit tímhle argumentem a já se jim vůbec nebudu divit," řekl Canov.

Řešením je podle něj zákon, když porušování vyhlášek k zákroku policie v takových případech nestačí.

Autoři | Foto

Štítky Lesy ČR, CZarotekk, žaloba, nepořádek, Liberec, policie, Lesy České republiky, Chrastava, les, Mníšek nad Hnilcom, Michael Canov, Liberecký kraj, hluk, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy ČR podaly kvůli nepořádku po technoparty trestní oznámení. Podle policie jde o přestupek  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.