Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Požár v Jindřichovicích: Střecha se propadla, hasiči vozí štěpku za obec

V bývalém statku v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku už druhý den hoří uskladněná dřevní štěpka. Na místo v noci dorazil speciální bagr ze Zbirohu, kterým hasiči postupně materiál vybírají, odvážejí a dohašují. Materiálu je tam uskladněno hodně, práce tak budou zřejmě pokračovat ještě ve středu.

Střecha vyhořelého objektu už se zřítila, hasiči museli vyvozit sutiny, které popadaly ze shořelé střechy, aby mohli postupně nakládat zbytek štěpky. „Odváží se pryč a dohašuje mimo obec," řekla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Objekt stojí v centru obce a okolí je silně zakouřené. Přestože jde o biologický materiál a zplodiny nejsou nebezpečné, doporučili hasiči obyvatelům, aby nevětrali.

Požár skladu štěpky ve Frýdlantském výběžku byl hasičům nahlášen v pondělí ve 14:15. Nejprve zasáhl delší křídlo bývalého statku, které se využívá jako sklad štěpky a dřeva. Silný vítr ho ale velmi rychle rozšířil i na další části budovy. Při příjezdu hasičů už hořel téměř celý skladovací prostor o rozměrech zhruba 50x30 metrů a plameny šlehaly střechou ven. „V noci pomohl mírný vítr, který ho odnášel mimo obydlených oblastí," řekla mluvčí.

Hasiči museli ochlazovat přilehlou obytnou budovu, aby zabránili dalšímu rozšíření požáru. Obyvatelé z domu odešli ještě před příjezdem hasičů. Šestici obyvatel zajistila obec náhradní ubytování v obecním bytě. I budova, kde hořelo je podle něj obecní. „Objekt byl v pronájmu," řekl starosta Jindřichovic Pavel Novotný.

Nájemce podle něj zajišťoval pro některé obecní objekty dodávky tepla a teplé vody. „Máme ale vlastní kotelnu, a tak by to pro nás nemělo znamenat velký problém," dodal starosta.

Podle Bílkové se škody odhadují na miliony korun. Objekt prošel nedávno rekonstrukcí a v jedné budov jsou navíc technologie na výrobu tepla a elektrické energie. Příčiny požáru stále hasiči neznají. „Až poté, co bude požár zcela zlikvidován, mohou na místo nastoupit vyšetřovatelé, aby stanovili příčinu vzniku požáru. Není možné tam pustit ani psa specializovaného na vyhledávání akcelerantů hoření," dodala Bílková.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky požár, Jindřichovice, statek, štěpka, hasiči, HZS LK, Liberecký kraj, Zbiroh, Jindřichovice pod Smrkem, Pavel Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár v Jindřichovicích: Střecha se propadla, hasiči vozí štěpku za obec  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.