Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Rozsáhlý požár lesa se podařilo lokalizovat. Na místě je patnáct jednotek hasičů

Nesmírně náročné podmínky zažívají desítky hasičů, kteří se od úterního večera střídají u rozsáhlého požáru u obce Korce na Českolipsku. S plameny na ploše o zhruba dvou hektarech bojují už třetím dnem. Požár se ve čtvrtek dopoledne podařilo lokalizovat, aktuálně probíhá dohašování.

„Požár lesního porostu o rozloze 2,5 ha se ve středu večer podařilo hasičům lokalizovat. Znamená to, že se dál nešíří a vynaložené síly a prostředky na místě zásahu jsou dostačující," řekla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Hasičům komplikuje práci těžce přístupný terén. „O dýmu jsme se dozvěděli od pilota sportovního letadla, který nad lesy v úterý přelétal. Dlouhou dobu trvalo, než jsme se vůbec na místo dostali,“ dodala Bílková.

S hašením požáru v nepřístupném terénu pomáhal i vrtulník s bambivakem

Jelikož se hasičům nedařilo dopravit do skalnatého, nepřístupného terénu vodu, byl nutný zásah shora. Na místo proto povolali vrtulník s plnícím vakem na vodu. „Pomocí bambivaku bylo provedeno v úterý i ve středu několik shozů vody. Hasiči se navíc během večera a noci snažili hasit lopatami a zabránit tak dalšímu šíření požáru,“ doplnila mluvčí hasičů.

Ve středu se už hasičům podařilo na místo dopravit díky kilometrovému vedení vytvořenému z hadic vodu, kterou hasiči čerpali na nedalekém koupališti v Nedamově.

ZÁZNAM ŽIVÉHO PŘENOSU Z MÍSTA

Komplikací středečního odpoledne byla nehoda cisternové automobilové stříkačky na jedné ze dvou možných tras, které mohli hasiči pro dopravu vody využít. „Pod cisternou plnou vody se utrhl nezpevněný terén a převrátila se na bok. Zcela tak vyřadila z provozu jednu z důležitých přístupových cest. Hasiči ji v podvečer vyprostili pomocí lanového navijáku a důležitou spojnici znovu obnovili," doplnila Bílková.

Podle ní už se začíná pracovat i na odhalení příčiny požáru. „Vzhledem k tomu, že jde o turisticky velice atraktivní a vyhledávanou oblast, nelze vyloučit ani nedbalostní jednání při manipulaci s otevřeným ohněm," uzevřela mluvčí.

Požár lesa u obce Korce na Českolipsku

Středa, 30. května 2018, 15:52

Požár lesa u obce Korce na Českolipsku
Požár lesa u obce Korce na Českolipsku

Foto

Štítky Dubá, Korce, požár, les, lesní požár, hasiči, HZS, JSDH, Pavlína Bílková, Českolipsko, terén, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Rozsáhlý požár lesa se podařilo lokalizovat. Na místě je patnáct jednotek hasičů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.