Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za tři roky nasdílel přes sto tisíc filmů a nechal si platit. Hrozí mu osm let a splácení milionů

Největší případ nelegálního sdílení filmů řeší českolipští policisté. Ti obvinili osmapadesátiletého muže, že si za tři roky přivydělal necelých dvě stě tisíc korun tím, že na internetu sdílel desítky tisíc filmů. Za to mu přitom hrozí až osm let vězení a také náhrada škody, kterou policie vyčíslila na patnáct milionů korun.

Mezi lety 2014 a 2017 nasdílel 152 572 filmů nejrůznějších žánrů prostřednictvím filehostingových serverů několika společností. „S nimi uzavřel smlouvu o prodeji kreditu, který získával ve chvíli, kdy si nahraný film někdo stáhnul,“ řekla mluvčí policie Ivana Baláková.

Podle ní tak velký případ policie na Českolipsku ještě neřešila. „Svým rozsahem a výší způsobené škody se jedná o největší případ tohoto druhu,“ dodala.

Majitelé práv na filmy původně vyčíslili škodu na 88 milionů korun, to ale policie zkorigovala. „Kriminalisté vycházeli z nejnovějšího rozhodnutí Nejvyššího soudu, který pro potřeby trestního řízení přesně definuje, co může být hodnota škody, a proto podezřelému v usnesení o zahájení trestního stíhání vyčíslili způsobenou škodu na 15 milionů korun,“ vysvětlila.

Je ale velmi pravděpodobné, že obviněný muž bude muset tuto částku splácet, navíc mu hrozí i dlouhé vězení. Sdílením filmů si přitom vydělal 188 tisíc korun.

Obviněný je stíhán na svobodě, protože s kriminalisty spolupracoval.

Pro kriminalisty nebylo úplně snadné odhalit jeho totožnost, protože filmy sdílel z počítače, který ovládal dálkově a měl ho uložený v bytě své známé na Českolipsku. Ta o jeho trestné činnosti neměla ani ponětí. „V průběhu trestního řízení policisté tento počítač při domovní prohlídce v jejím bytě zajistili,“ uzavřela mluvčí.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky pirát, sdílení, filmy, Policie ČR, film, policie, okres Česká Lípa, Nejvyšší soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za tři roky nasdílel přes sto tisíc filmů a nechal si platit. Hrozí mu osm let a splácení milionů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.