Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Myslím, že jsem nepochybil, řekl ve výpovědi plavčík. Rodina chlapce po něm chce miliony

, aktualizováno 27. června 2018, 13:38

U libereckého okresního soudu začal ve středu soud s plavčíkem, který je obžalován z usmrcení z nedbalosti. Čtyřiadvacetiletý muž v září roku 2016 dohlížel na atrakci divoká řeka, ve které utonul čtrnáctiletý chlapec. Svou vinu odmítá.

Už bývalý plavčík u soudu nechtěl vypovídat. „Už jsem se k tomu vyjadřoval dvakrát,“ řekl pouze. Příbuzní mrtvého chlapce po něm požadují odškodné za nemajetkovou újmu. Bývalý plavčík by jim měl zaplatit 3,5 milionu korun.

Soudkyně tak při líčení přečetla plavčíkovu výpověď. „Zpětně si neustále promítám, řeším, zda jsem nepochybil, ale myslím si, že nepochybil,“ řekl na policii.

Popsal také, jak osudné chvíle probíhaly. „Nedělo se nic neobvyklého, napomenul jsem jen skupinu chlapců, jež si hrála s míčem. V divoké řece se děti běžně potápějí, hrají na babu či jinak škádlí,“ uvedl.

Mřížku, kterou chlapci odtrhli, popsal jako otvor ve stěně velký asi 30 centimetrů, který je od něj vzdálený šest metrů. „Vidím ho jako flek. Pokud se tam potápěli, nevyhodnotil jsem to jako riziko,“ řekl.

Sitaci začal řešit až ve chvíli, kdy jeden z návštěvníků vytáhl z divoké řeky kachličku a po chvíli další dvě. Když začal hledat, odkud jsou, našel poškozenou mříž. S kolegou následně nechal atrakci uzavřít a lidé ji museli opustit. V tu dobu ale netušil, že se něco stalo. Kamarádi mrtvého chlapce totiž utekli, aniž cokoliv oznámili.

„Chlapci říkali, že si tam hráli na honěnou a schovávanou a nemohou ho najít," řekl u soudu policista Martin Hájek. Podle něj neúspěšně prohledali celý areál a až pak se jeden z plavčíků zmínil o tom, že v divoké řece je poškozená mřížka. Když se policista ponořil, uviděl nohy. Vytrhl proto mřížku a neúspěšně se snažil chlapce vytáhnout. „Byl to minimálně dva metry, nedosáhl jsem na něj," uvedl Holub. Neúspěšní byli poté podle něj i potápěči, k mrtvému chlapci se dostali záchranáři až po vypuštění vody a odřezání trubek.

Bývalému plavčíkovi hrozí šest let vězení za přečin usmrcení z nedbalosti. „V pozici zaměstnance plaveckého bazénu nedostatečně sledoval jednání návštěvníků bazénu, což bylo v rozporu s jeho pracovní smlouvou," řekl státní zástupce Bedřich Skalický.

Provozovatel bazénu obviněn nebyl, stejně jako kamarádi zemřelého, kteří po nehodě utekli. Policie je sice prošetřovala pro podezření z neposkytnutí pomoci, s ohledem na jejich věk je ale z ničeho neobvinila.

Autoři | Foto Bojujeme za Adama | Zdroj ČTK

Štítky bazén Liberec, divoká řeka, tragédie, Policie, plavčík, soud, Martin Hájek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Myslím, že jsem nepochybil, řekl ve výpovědi plavčík. Rodina chlapce po něm chce miliony  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.