Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policista měl doma granáty, rozbušky i chemikálie. Žalobce pro něj chce podmínku

Podmíněný trest navrhl dnes státní zástupce pro policistu z Tanvaldska, který měl doma komponenty využitelné k výrobě výbušnin. Obhájce žádá zproštění obžaloby, podle něj se policista ničeho nezákonného nedopustil. Soud v Jablonci vynese verdikt ve středu, už potřetí.

Samosoudkyně nejprve dospěla k názoru, že jde o přestupek, a poté, že se žádný trestný čin nestal. Oba verdikty ale odvolací soud zrušil a vrátil k došetření. Sedmatřicetiletému muži hrozí za nedovolené ozbrojování až pět let.

Podle obžaloby se policista doma pokoušel vyrábět zbraně hromadně účinné. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zasahovala v jeho bytě ve Velkých Hamrech v březnu roku 2013. Hasiči tehdy z panelového domu evakuovali 30 lidí a okolí uzavřeli.

Pentrit doma neměl

Inspekce se domnívala, že policista má doma pentrit, což je velmi silná výbušnina. To se nakonec nepotvrdilo. Nalezla ale znehodnocené granáty, nefunkční rozbušky, chemikálie a další komponenty, které se dají zneužít k výrobě výbušnin.

Státní zástupce Martin Tvrdík je nadále přesvědčen o jeho vině. Obžalovaný podle něj chemikálie nakupoval, aby mohl vyrábět improvizované výbušniny. „Neměly sloužit ke sběratelskému užití, ale praktickému využití," uvedl v závěrečné řeči.

Pro policistu žádá trest osm měsíců s podmíněným odkladem na 18 měsíců, zabavení rozbušek a dalších věcí, které mohou být zneužity k výrobě výbušnin nebo hromadně účinných zbraní. Navržený trest označil za mírný, zdůvodnil to dlouhou dobou od spáchání skutku a bezúhonností policisty.

Obhajoba ale nadále trvá na úplném zproštění. „I kdyby vše, co je v obžalobě, byla pravda, jako že není a jednoznačně to popíráme, tak to není trestný čin," uvedl obhájce Štěpán Mašek.

Musel se odstěhovat

Obžalovaný policista považuje kauzu za vykonstruovanou, měla podle něj vliv na jeho osobní i profesní život. Musel se odstěhovat z Velkých Hamrů a dva roky byl postavený mimo službu. Dnes v závěrečné řeči poukázal na to, že v případu bylo vypracováno osm posudků a jejich dodatků. V jeho neprospěch byl jediný.

Obvinění nadále odmítá. „Byly u mě zajištěné legální látky," řekl policista. Podle spisu obžalovaný komponenty využitelné k výrobě výbušnin získával minimálně od roku 2010. Policista měl doma i odborné knihy a návody k výrobě výbušnin si stahoval také z internetu. Byl to jeho koníček. „Šlo o teoretické kutilské hrátky, které neměly žádný dopad na společnost," dodal obhájce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Policista, výbušniny, soud, Jablonec, Velké Hamry, výroba, GIBS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policista měl doma granáty, rozbušky i chemikálie. Žalobce pro něj chce podmínku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.