Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pálili ho letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou. Tělo Martina Říhy se nikdy nenašlo

Třináctileté tresty dnes navrhla u soudu v Liberci státní zástupkyně pro tři muže obžalované z vraždy, která se měla stát před 15 lety. Násilnou smrtí měl podle spisu zemřít Martin Říha, odsouzený za vytunelování kampeličky. Jeho tělo se nikdy nenašlo.

Třem obžalovaným hrozí 12 až 15 let vězení, vinu popírají. V případu je obžalován ještě jeden muž z pokusu o krádež, jemu státní zástupkyně navrhla šest až sedm let vězení. Líčení bude pokračovat odpoledne závěrečnými řečmi obhajoby, rozsudek zazní zřejmě v úterý.

Z Říhovy vraždy jsou obžalováni Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil. Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy 17. dubna 2003 a odvezli do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku, kde ho podle obžaloby mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky. Podle tvrzení jednoho svědka ho pálili letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou.

V mučení pokračovali na neznámém místě. Vyšetřovatelé došli k závěru, že na následky týrání a aplikace neznámé látky Říha zemřel. Jeho dům podle spisu následně prohledal obžalovaný Josef Pavelka s komplicem, zřejmě ale nic nenašli. „Vina obžalovaných je prokázána výslechy utajených svědků a dalších. Prokazují skutkový děj tak, jak je popsán v obžalobě. Je to podloženo i listinnými důkazy," uvedla státní zástupkyně Jitka Tomsová.

V případu figuruje větší množství utajených svědků, což obhájci při minulých líčeních kritizovali jako nedůvodné. „Žádným předpisem není jejich počet (utajených svědků) omezen," řekla Tomsová.

V tomto případě to bylo podle ní nutné, protože se svědkové báli vypovídat pod svojí identitou. Zakladatel První pražské družstevní záložny Říha byl za vytunelovaní kampeličky pravomocně odsouzen v lednu 2004 k 11 letům vězení. Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů oba podvodem připravili 2930 členů záložny o 276 milionů Kč.

Říha ale už v dubnu 2003 po propuštění z vazby zmizel a dlouho patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu. Mělo se za to, že z republiky odjel po propuštění z vazby. Policie ale dospěla k závěru, že se chvíli po svém zmizení stal obětí únosu a vraždy. Jeden z utajených svědků u soudu vypověděl, že slyšel, že by snad mělo být Říhovo tělo pohřbeno někde v Březině či Doubravě.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky soud, Liberec, vražda, mučení, Martin Říha, státní zástupce, věznice, Svatý Gorazd II., Praha, Interpol, Josef Pavelka, Josefův Důl, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pálili ho letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou. Tělo Martina Říhy se nikdy nenašlo  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.