Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VIDEO: U Raspenavy hoří několik hektarů lesa. Na místo byl povolán vrtulník

, aktualizováno 16. října 2018, 12:15

U Raspenavy hoří les v obtížně přístupném terénu. Zasaženo je území několika hektarů, je ale menší než prvotní odhad deseti hektarů. Na pomoc byl povolán i vrtulník. Pro Frýdlantský výběžek, kde je Raspenava, platí výstraha meteorologů před silným větrem.

Požár, který se nachází asi kilometr od restaurace Koza, byl hasičům nahlášen krátce po 7:00. „Vzhledem k tomu, že je to na hřebeni skalnatého kopce a vzhledem k povětrnostním podmínkám, které jsou už pár dnů nepříznivé, se požár docela rozšířil," uvedla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Podle nynějšího odhadu hoří asi na dvou hektarech. Hasiči mají na místě požáru přes deset jednotek a s hašením jim pomáhá i vrtulník policie. Požární jednotky si zřídili na nedalekém Šolcově rybníku čerpací stanoviště pro kyvadlovou dopravu vody cisternami a plní tam i bambi vak vrtulníku.

Hasiči mají na místě nataženo přes 600 metrů hadic a z České Lípy si nechali dopravit velkokapacitní čerpadlo. „Je to kvůli tomu, že pod kopec, kde hoří, vede úzká cesta, kde se dvě cisterny nevejdou,“ uvedla mluvčí hasičů.

Úzká cesta je dlouhá asi čtyři kilometry. „Kyvadlová doprava cisternami je zdlouhavá, proto tam máme čerpadlo a napojili jsme na něj velké hadice. Přes ně vedeme vodu pod kopec i tímto způsobem,“ dodala. Za dopoledne provedl přes 30 shozů. 

Hasičům se podařilo dnes odpoledne lokalizovat požár bukového lesa u Raspenavy na Liberecku. S požárem v obtížně přístupném terénu bojují od dnešního rána, zasaženo bylo území bezmála šesti hektarů. „Požár se dále nešíří. Jednotky zůstávají na místě zásahu a dohašují skrytá ohniska,“ komentovala Bílková.

„Kvůli soumraku, špatné viditelnosti a rizikovému terénu přerušil v 18:00 velitel zásahu hasební práce. Jednotky se do lesů v okolí Viniční stezky nedaleko Raspenavy vrátí v úterý v 8:00,“ dodala mluvčí. Předpokládá se, že hašení s ohledem na terén a rozsah požáru potrvá nejméně do úterka. 

Hasiči dohašují požár bukového lesa v Jizerských horách. Při ranní kontrole objevili u Raspenavy na Liberecku hned několik skrytých ohnisek. Na místě už zasahuje šest jednotek. „Hasiči z Raspenavy objevili během ranního průzkumu čtyři skrytá ohniska. Povolali si proto na pomoc dalších pět jednotek,“ vysvětlila Pavlína Bílková. Příčinou požáru se i nadále zabývají vyšetřovatelé.

Autoři | Foto Jiří Hušek, Luboš Vrabec

Štítky požár, Raspenava, hasiči, les, terén, Liberecký kraj, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: U Raspenavy hoří několik hektarů lesa. Na místo byl povolán vrtulník  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.