Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladé muže svázali, bili a polili benzínem, soud opět otvírá čtyři roky starý případ

Po čtyřech letech otevírá krajský soud případ, ve kterém figurují hned čtyři obvinění muži. V minulosti byli muži osvobozeni kvůli nedostatku důkazů. Dnes opět stanuli před soudem.

Krajský soud v Liberci se dnes začal opět zabývat případem čtyř mužů z Jablonecka v souvislosti s násilným držením dvou domnělých zlodějů. Podle spisu je spoutali, bili a nakonec odvezli o 75 kilometrů dále k České Lípě, kde je polili benzinem.

Předchozí verdikt vrchní soud zrušil, vytkl hodnocení důkazů a doporučil doplnit dokazování. Liberecký soud musí znovu provést všechny důkazy, protože obžalovaní trvali na projednání případu v celém rozsahu. Třem z obžalovaných hrozí za pokus vraždy až 20 let vězení, čtvrtému za omezování osobní svobody osm let.

Obžaloba se opírá o nepřímé důkazy, totožnost pachatelů nebyli schopni potvrdit ani zadržení bratři. I proto krajský soud při předchozím projednání případu tři obžalované osvobodil pro nedostatek důkazů. Skutek u čtvrtého překvalifikoval z pokusu vraždy na pomoc při spáchání trestného činu omezování osobní svobody.

Udělil mu desetiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou na jeden rok. Zrušení rozsudku vrchním soudem se týká všech čtyř obžalovaných. Dnes byly u soudu čteny jen listinné důkazy, protože obžalovaní stejně jako při prvním projednání využili svého práva nevypovídat. Pouze zopakovali, že s obviněním nesouhlasí. Svědky a znalce soud předvolá na další líčení, která jsou naplánovaná na 19. a 20. prosince.

Skutek se stal v noci na 25. května 2014. Tomáš Kolman čelí podezření, že tehdy v noci s brokovnicí v ruce zadržel dva bratry ve věku 16 a 21 let. Podle spisu výstřelem donutil bratry lehnout na zem a za pomoci Jana Waňka spoutal. Do areálu firmy je pomáhal odvézt ještě Radomír Šefr. Později se k nim přidal Jan Michálek. Bratři byli podle obžaloby asi dvě hodiny svázaní do kozelce v plechovém kontejneru. S roubíkem v ústech a lepicí páskou omotanou kolem hlavy je poté pachatelé odvezli autem do lesa u vesnice Veselí nedaleko České Lípy, kde je polili benzinem a vyhrožovali, že je zabijí a zakopou.

Mladší z bratrů se dokázal po jejich odchodu vyprostit z pout. Kdyby to neudělal, zřejmě by oba zemřeli. Znalec z oboru lékařství Radovan Havel při prvním projednání případu uvedl, že při déletrvajícím přelepení dýchacích otvorů se mohli udusit.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, pokus o vraždu, násilí, benzín, Česká Lípa, Liberec, okres Jablonec nad Nisou, Jan Michálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladé muže svázali, bili a polili benzínem, soud opět otvírá čtyři roky starý případ  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.