Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Nejtvrdším hasičem v kraji je liberecký Michal Stejskal

Krajská soutěže Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje v disciplínách TFA neboli Toughest Firefighter Alive, což volným překladem znamená „nejtvrdší hasič přežívá", proběhla tento čtvrtek. Napínavá soutěž rozhodně nebyla procházkou růžovou zahradou, ale drsně prověřila fyzickou připravenost příslušníků hasičského sboru. V jednotlivcích si prvenství vybojoval Michal Stejskal, z družstev byli nejlepší Jablonečtí.

Krajské soutěže T.F.A. se konají každým rokem v jiné části Libereckého kraje a není úplně jednoduché vybrat patřičnou lokalitu. Pro letošní ročník bylo vybráno krásné prostředí Hradu Sloup. 

Co je TFA? Zkratka TFA znamená Toughest Firefighter Alive, tedy nejtvrdší hasič přežije. Soutěž pochází původně z USA, kde vznikla na počátku 90. let 20. století, poté co firma Scott uvedla na trh nový typ dýchacího přístroje s přetlakovou automatikou a pár nadšenců ve spojení s hasiči, se rozhodlo demonstrovat zvýšené nároky, kladené na nový typ dýchacího přístroje přímo v praxi. Původně mělo jít o simulaci běžné hasičské činnosti s odborným monitorováním zúčastněných. Ve velmi krátké době ale začali hasiči v této činnosti i soutěžit a soutěž se následně přenesla na jiné kontinenty.

Soutěž je pojata jako simulace zásahové činnosti a hasiči při ní soupeří v zásahovém kabátu, přílbě a s dýchacím přístrojem. Tento extrémní závod klade značné nároky na fyzickou kondici účastníků.

Soutěže v disciplínách TFA svojí atraktivitou a náročností patří mezi divácky nejpopulárnější hasičské sporty.

V první části čekalo závodníky roztažení hadic, smotání a uložení do boxu. Na druhém úseku byla disciplína „Hammer box" tentokrát provedena alternativním způsobem „Keiser box" přemístěním závaží palicí na stanovenou vzdálenost, disciplína „tunel" byla prováděna pronesením 20 kg závaží tunelem, vytvořeným automobilovou plachtou na rámu, tam a zpět, disciplína „figurína" zase tak, že hasič uchopil osmdesátikilogramovou cvičnou figurínu „Rautekovým" úchopem (obouruč zezadu). Poslední disciplína druhého úseku tzv. „bariéra" byla provedena překonáním 2 m vysoké bariéry pro požární sport. Třetí v pořadí je disciplína „žebříky".

Soutěžící dopravil jeden díl nastavovacího žebříku k domečku pro požární sport, vystoupal po tomto žebříku na plošinu domečku, pomocí lana vytáhl a odložil postupně dvě břemena na plošinu domečku, sestoupil po žebříku na zem a pokračuje k monitoru. Na závěrečném čtvrtém úseku byla disciplína provedena výstupem po schodišti do prostoru cíle ve Skalním hradu Sloup (pokus končil stlačením spínače umístěného v prostoru cíle samotným soutěžícím).

Výsledky

Jednotlivci: 1. Michal Stejskal, ÚO Liberec, čas 317,14; 2. Pavel Dvořák, ÚO Česká Lípa, čas 327, 55; 3. Tomáš Sedlák, ÚO Česká Lípa, čas 328, 97

Družstva: 1. ÚO Jablonec nad Nisou; 2. ÚO Semily; 3. ÚO Liberec

Tisková zpráva | Foto Liberecký kraj

Štítky TFA, hasiči, soutěž, nejtvrdší hasič, hzs lk, Liberecký kraj, Hasičský záchranný sbor, žebřík, box, Sloup, USA, Liberec, Pavel Dvořák, Tomáš Sedlák

FOTO: Nejtvrdším hasičem v kraji je liberecký Michal Stejskal  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.