Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Popadané stromy zastavily vlaky, tři tisíce domácností jsou bez proudu

, aktualizováno 30. října 2018, 12:36

Silný vítr v Libereckém kraji láme stromy a větve, hasiči jich odstranili desítky. Na Frýdlantsku od rána nejezdí vlaky na dvou tratích. Bez elektřiny zůstaly stovky domácností hlavně na Liberecku a Jablonecku, ale také na některých místech Českolipska a Semilska. Kvůli spadlému stromu je neprůjezdná silnice třetí třídy u Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku.

„V noci jsme vyjížděli asi v 45 případech, bylo to hlavně k popadaným stromům a ulámaným větvím. Nemáme hlášené žádné poškození střech ani aut. Vítr se má utišit až odpoledne," řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková. Nejvíce zasaženo bylo podle ní Frýdlantsko, hlavně okolí Raspenavy. Od rána kvůli následkům silného větru nejezdí vlaky z Liberce na Frýdlant a z Frýdlantu na Černousy.

Popadané stromy a ulámané větve přerušily také na mnoha místech dodávky elektrické energie. „K 07:00 je v Libereckém kraji hlášeno pět poruch na vysokém napětí, bez dodávek elektřiny je zhruba 3000 odběrných míst. Na odstranění poruch se intenzivně pracuje, všechny poruchové čety jsou v terénu," řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Bez proudu jsou domácnosti v katastru Raspenavy a Oldřichova v Hájích na Frýdlantsku, na Českolipsku se to týká Dubice, Horní Police a Žandova a okolí. Přerušené jdou dodávky v oblasti Desné a Železného Brodu na Jablonecku a také v Benešově, Bystré, Hájích a Víchové nad Jizerou na Semilsku. „Po výstraze meteorologů jsme zvýšili počty pracovníků v terénu i na dispečinku, upozornili jsme starosty na aktivaci krizových linek," dodala Holingerová.

Podle meteorologů může dnes vítr v Libereckém kraji dosahovat v nárazech rychlosti až 55 kilometrů za hodinu, na horách i sto kilometrů. Odpoledne a k večeru by měl ustávat.

Od půlnoci vyjely hasičské jednotky k celkem 63 případům po celém kraji. Přestože povětrnostní podmínky jsou lepší, práce hasičů neustávají. „Hasiči Libereckého kraje stále likvidují stromy a odstraňují z komunikací popadané větve,“ komentovala Bílková. Dle ní postupně stálě přibývají hlášení související s následky silného větru. 

Autoři | Foto Hasiči Frýdlant

Štítky počasí, hasiči, železnice, vítr, Liberecký kraj, strom, vichřice, Frýdlantsko, okres Česká Lípa, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, Hodkovice nad Mohelkou, Hasičský záchranný sbor, Raspenava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Popadané stromy zastavily vlaky, tři tisíce domácností jsou bez proudu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.