Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vrchní soud vyhověl stížnosti, soud s hejtmanem Půtou bude mít novou přísedící

Projednávání korupční kauzy, v níž je jedním z obžalovaných i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), začne v prosinci u Krajského soudu v Liberci s novou přísedící. Půtovi obhájci podali v září před zahájením jednání námitku na podjatost přísedící. Soud ji sice odmítl jako neodůvodněnou, právníci ale podali stížnost k Vrchnímu soudu. Ten stížnosti vyhověl a označil přísedící za podjatou, senát už doplnila nová přísedící.

Soud měl už od začátku tři přísedící, jedna byla jako náhradnice. „Protože tušíme, že to bude dlouhé, tak kdyby se něco stalo," řekl soudce Petr Neumann. Náhradnice se teď posunula na místo řádné přísedící a seznamuje se s kauzou. „A za náhradnici jsme instalovali jinou," dodal předseda senátu. Líčení bude podle něj pokračovat 4. prosince se třemi přísedícími.

V senátu skončila manželka spolustraníka

V senátu skončila Zdeňka Hronová, manželka Půtova spolustraníka Michala Hrona. Ten před čtyřmi lety v Liberci kandidoval na primátora a Půta jeho kandidaturu po celou dobu podporoval. Půtovi právníci podali námitku z opatrnosti. Chtěli předejít dohadům, že si hejtman zařídil, aby rozhodoval člověk jemu blízký. Takové spekulace se podle Půtova obhájce Michala Sýkory v politických kruzích před zahájením projednávání kauzy objevily. „Nechceme, aby zprošťující rozsudek, ve který doufáme, mohl být zpochybňován," řekl již dříve k důvodům námitky Sýkora.

Korupční kauza spojená s financováním rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci se k soudu dostala čtyři roky po vznesení obvinění. Týká se evropských dotací na projekty, které připravila liberecká obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO). Na rekonstrukci kostela za 65 milionů korun ani na druhý projekt oddychové zóny Perštýn ale nakonec žádné evropské peníze vyplaceny nebyly.

Obžalováno je dalších 12 lidí

S Půtou je v případu obžalováno dalších 12 lidí a zástupci čtyř firem, mimo GEPO také Metrostav, Developer CZ a Gallos. Obžaloba je viní z poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a legalizace výnosů z trestné činnosti. Hrozí jim tresty od pěti do 12 let vězení. Půta je obžalovaný z braní úplatků a zneužití pravomoci úřední osoby, vinu ale od začátku odmítá.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky soud, korupce, Martin Půta, Liberecký kraj, senát, Liberec, Starostové a nezávislí, Evropská unie, Marie Magdalena, Michal Sýkora, Metrostav, vrchní soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchní soud vyhověl stížnosti, soud s hejtmanem Půtou bude mít novou přísedící  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.