Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zapálená svíčka na adventním věnci je také otevřený oheň, varují hasiči

Adventní věnce, blikající okna, rozsvícené stromky... Pro hasiče tohle nejsou pouze symboly Vánoc, ale i zvýšeného nebezpečí požárů. Koncem roku se hodí pár rad, jak se doma plamenům vyvarovat.

Největší nebezpečí představují adventní věnce. Je třeba stále myslet na to, že zapálená svíčka na věnci je otevřený oheň a je třeba s ní tak zacházet. Důležité je vybrat správné svíčky. „Do adventního věnce použijte svíčky, které jsou pro věnce určené. Klasické svíčky, určené například do svícnů, nejsou pro adventní věnce příliš vhodné, neboť brzy prohoří. Pak mohou věnec, který je často vyroben z hořlavých materiálů, zapálit," varuje mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Svíčky by se neměly do věnců volně zapíchávat. „Pod každou svíčku dejte nehořlavou podložku. Adventní věnce bez ochranných podložek pod svíčkami mohou sloužit jen jako dekorace a v žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že nám věnec vzplane, je velké," říká Vendula Matějů.

Pro adventní věnce je také důležité vybrat vhodné místo. „Věnec by měl být umístěn na stabilní nehořlavé podložce, která brání přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem a zároveň je v dostatečné vzdálenosti od dalších hořlavých materiálů. Rozhodně otevřený oheň nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, do těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, ani na poličku, skříň nebo televizi. Oheň se totiž rychle přenese na nábytek a zařízení bytu," radí mluvčí hasičů.

Adventní věnce se vyplatí dávat i mimo dosah dětí a domácích mazlíčků. Blikající plamínky je přitahují a přitom si neuvědomují jejich nebezpečnost.

Zapálené svíčky nejen na věncích sfoukněte vždy, když opouštíte domov nebo jdete spát. „Jsou zaznamenány i případy, kdy si majitel bytu odskočil zakouřit na balkon a hořící svíčka mezitím způsobila požár," přidává smutnou kuriozitu Vendula Matějů. 

Co když přeci jen začne hořet?

Důležité je jednat s chladnou hlavou a snažit se požár zlikvidovat už v zárodku vlastními silami. „Zkuste oheň uhasit improvizovanými prostředky - například udusit botou, pokrývkami nebo jinými silnějšími textiliemi bez umělých vláken nebo vodou. Dávejte přitom pozor na elektrické přístroje či věci napojené do elektřiny," doporučuje mluvčí požárníků.

V žádném případě však nepřeceňujte své síly. Lidské zdraví je vždy cennější než majetek. Rozhodně se nepokoušejte případný požár uhasit sami za každou cenu. Pokud zjistíte, že oheň sami nemůžete uhasit, zavolejte hasiče na tísňovou linku 150 nebo 112.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky advent, adventní věnce, věnec, požár, krimi, varování, hasiči, svíčka, adventní věnec, Vánoce

Zapálená svíčka na adventním věnci je také otevřený oheň, varují hasiči  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.