Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Srba bez peněz Němci odmítli. Přišel i o doklady, na ulici mu pomohli strážníci

Osmapadesátiletý Srb se rozhodl vydat ze své domoviny za synem, který žije v Německu. Vyrazil na dobrodružnou cestu bez prostředků, jen s igelitkou. Němci ho ale na své území nepustili, a tak se nyní protlouká v Česku. Strážníci na něj natrefili v České Lípě a pokusili se mu pomoci.

Srba strážníci našli na autobusovém nádraží. „Z neděle na pondělí strážníci už proti němu museli opakovaně zakročovat, jelikož se motal bezradně ve vozovce mezi vozidly a začal být nebezpečný sám sobě. Za těch pár dnů přišel mezi bezdomovci o své doklady i osobní věci,“ popsala mluvčí strážníků Eva Vlastníková.

Podle ní má ale muž na našem území do konce ledna status turisty a cizinecká policie proti němu nemůže zasáhnout.

Ubytovna i jídlo

A tak se mu rozhodli pomoci strážníci, i když tušili, že jejich snaha nejspíš nepadne na úrodnou půdu. Zajistili mu ubytovnu i příspěvek na stravu. „Velkou odměnou pro strážníka bylo nekonečné objímání osudem zlomeného muže se slzami v očích v okamžiku, kdy byl tuto středeční noc ubytován v teplém pokoji s čistě povlečenou postelí,“ dodala mluvčí.

Jenže všechno dopadlo tak, jak strážníci tušili. První noc ještě byla v klidu, druhou noc se ale cizinec opil a na ubytovně dělal rozruch, když vyhrožoval ostatním spolubydlícím. Před strážníky nakonec uprchl. „Poslední zprávu máme, že na ubytovně, kam se vrátil, s podmínkou vzorného chování zůstane,“ podotkla Vlastníková.

Bezdomovkyně Jolana

Českolipští strážníci mají pro podobné případy rčení. „Na městské policii tak nyní říkáme, že každý rok máme takzvaně svou Jolanu. Jde o bezdomovkyni, které rovněž v minulosti byla věnována zvýšená pomoc a o spravedlivé zásluze můžeme pochybovat,“ uzavřela Vlastníková.

Autoři | Foto MP Česká Lípa

Štítky Česká Lípa, strážníci, pomoc, Srb, Německo, Česko, ubytovna, Cizinecká policie, Němci

Srba bez peněz Němci odmítli. Přišel i o doklady, na ulici mu pomohli strážníci  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.