Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rumunští podvodníci jsou zpět. Nenaleťte na jejich falešnou sbírku pro neslyšící a chudé děti

O téhle falešné sbírce už Liberecká Drbna psala několikrát, rumunští podvodníci se ale stále vrací s tím, že jsou hluchoněmí a vybírají peníze na znevýhodněné lidi a také stavbu mezinárodního centra. Na redakci se v posledních dnech obrátilo hned několik lidí, že po nich chtěli peníze.

„Přijeli jsme autem na parkoviště, kde pán obcházel nově zaparkovaná auta, takže si rodiče odchytil hned při vystupování z vozu,” řekla Drbně čtenářka Karol, která si nepřála zveřejnit celé jméno.

Podle ní byl muž hodně zahalený, ale měl černý knírek, krátké tmavé vlasy a tmavě modrou bundu s kapucí na hlavě. „V podstatě jim předal desky a začal gestikulovat a ukazovat na obrázky na papíře, kde se podepisovali lidé a uváděli částky, které přispěli,” pokračuje Karol.

Její rodiče často přispívají, a tak chtěli pomoci i tomuto muži. „Neměl u sebe však žádnou kasičku a peníze si dával rovnou do kapsy. Na krku měl sice visačku, ale velmi malým písmem a běžného pohledu nešla přečíst. Choval se velice roztěkaně a neustále se rozhlížel. Bohužel jsem přišla pozdě a nestihla rodiče varovat před předáním peněz, pán to však zřejmě zaslechl a z parkoviště se po chvilce vytratil.”

Podle policie je velmi složité tyto podvodníky dopadnout. Řada lidí si vůbec neuvědomí, že jde o podvod, další zase případ neohlásí. A pokud už policisté na místo dorazí, výběrčí jsou dávno pryč. 

Na tyto podvodníky můžete narazit především na parkovištích u obchodních center, další případy jsou hlášeny i od nádraží.

Jde o přestupek

Policie také nemá mnoho možností, jak situaci řešit. Jedná se totiž o přestupek. „Policejní hlídky řeší konkrétní případy na místě udělením blokové pokuty,“ doplnil policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Aby se celá věc mohla řešit jinak než pokutou, nebo zákazem pobytu, tak by podvodníci museli z lidí vylákat více než pět tisíc korun. Pak by šlo o trestný čin.

Komu přispívat

Každý by si tak měl dát velký pozor, komu přispívá. Každý výběrčí by měl mít kasičku, která je zapečetěna a označena úředním razítkem. Dobrovolník, který kasičku nosí, musí být schopen prokázat se pověřením organizace. Na takovém dokladu by měl být kontakt na odpovědnou osobu.

Autoři | Foto MP Česká Lípa

Štítky sbírka, falešná sbírka, neslyšící, peníze, Drbna.cz

Rumunští podvodníci jsou zpět. Nenaleťte na jejich falešnou sbírku pro neslyšící a chudé děti  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.