Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V roce 2018 zemřelo na silnicích v Libereckém kraji jednadvacet lidí

V roce 2018 vyšetřovala Policie na území České republiky celkově 104 764 dopravních nehod. Při těchto nehodách přišlo o život 565 osob. Tento počet představuje výrazné meziroční zvýšení. Obětí nehod je v republice o 63 více než za stejné období v loňském roce. V Libereckém kraji dopadl rok 2018 lépe než ten předchozí. Usmrcených bylo meziročně o 3 osoby méně. Kraj naplánoval další preventivní akce.

Za dvanáct měsíců loňského roku byla Policie ČR v Libereckém kraji volána k celkem  4 558 dopravním nehodám. To představuje sice nárůst o celých 115 nehod, následky však byly nižší. O život na silnicích v Libereckém kraji přišlo 21 osob, dalších 94 bylo zraněno těžce a 1 249 lehce. „Meziročně došlo k poklesu o 3 usmrcené osoby. Nevýrazně vzrostl počet zraněných. Těžce zraněných bylo meziročně o 2 osoby více. Přibylo také 16 lehce zraněných. Nejvážnější příčinou byla tradičně nepřiměřená rychlost společně s nesprávným způsobem jízdy. Nejvíce nehod pak způsobili řidiči motorových vozidel. Nepatrně klesly nehody způsobené dětmi v roli chodce a cyklisty“ uvádí Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Na Liberecku šest mrtvých

Nejvíce usmrcených eviduje opět Českolipsko, kde přišlo o život 12 lidí, 6 osob zemřelo při nehodách na Liberecku. Meziroční snížení obětí dopravních nehod hlásí Semilsko, kde zemřely od začátku roku  3 osoby. Na Jablonecku v roce 2018 na silnicích nikdo nezemřel  a evidujeme zde také výrazný pokles zraněných osob.

Nejvíce nehod v kraji zavinili řidiči motorových vozidel – celkem 4 558. Zvěř a domácí zvířata byly viníky 807 nehod, zde naopak evidujeme nárůst o 104 případů. Řidiči nemotorových vozidel zapříčinili 182 nehod, meziročně o 42 více. Chodci byli označeni za viníky v 47 případech, přesně jako v loňském roce. Ve 30 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Alkohol či drogy asistovaly u 285 nehod, to je ve srovnání s rokem 2017 více o 32 případů. O život vlivem těchto nehod přišly 3 osoby. V loňském roce zaznamenaly statistiky 5 usmrcených.

Plán prevence

Liberecký kraj přichází s plánem prevence pro rok 2019. Největší investice jde opět jako každoročně do dopravní výchovy dětí. Kraj plánuje akce pro děti ve školách, semináře pro pedagogy, tisk nových pracovních listů pro děti. Velká pozornost je věnována výuce na dopravních hřištích. V letošním roce nás také opět čekají dopravní soutěže mladých cyklistů pro žáky základních škol od školních až po krajské kolo. Po 15 letech se také vrací do Libereckého kraje celorepublikové finále, které proběhne v červnu. „Liberecký kraj má opět připravenu řadu zajímavých aktivit. Mezi ty důležité bych určitě zařadil semináře pro učitele s tématem dopravní výchovy. Z těch loňských máme velmi dobrou odezvu. Velmi oceňuji, jak se učitelé věnují takto důležitému tématu.“ dodává Marek Pieter, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Mezi dalšími plánovanými aktivitami kraje jsou opět kurzy pro motocyklisty, semináře pro středoškoláky nebo prezentace pro veřejnost. „Již v březnu chystáme další semináře pro středoškoláky, které proběhnou na Krajském úřadě Libereckého kraje. Připravujeme opět program pro mladé a začínající motoristy na autodromu v Sosnové,“ uvádí Jan Polák.

Tisková zpráva | Foto Hasiči Hrádek nad Nisou

Štítky nehody, Liberecký kraj, tým silniční bezpečnosti, havárie, silnice, dopravní nehoda, Česko, Policie České republiky, Marek Pieter

V roce 2018 zemřelo na silnicích v Libereckém kraji jednadvacet lidí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.