Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Záchranáři hledali za tmy běžkaře, zmrzlým lyžařům zachránili život

Tři muži si včera odpoledne museli přivolat pomoc. Podcenili totiž svůj výlet na běžkách, nedaleko Smrku je zastihla tma a oni ztratili orientaci.

Naštěstí aplikací Záchranka kontaktovali včas Horskou službu. „Výzvu jsme obdrželi v pět hodin, tedy již za tmy,“ komentoval náčelník HS Jizerské hory René Mašín.

Záchranáři okamžitě vyrazili ke Smrku. Celý zásah komplikovala nejen tma, ale také husté sněžení a vítr. „Pátrání nebylo jednoduché. Pohyb v prostoru ztěžovaly i téměř dva metry sněhu,“ popisoval zásah týmů Mašín. Do míst vyjely celkem čtyři skútry.

Naštěstí se lyžaře podařilo objevit včas. „Muže jsme našli. Naštěstí byli pouze vyčerpaní a podchlazení. Horská služba je následně přepravila do míst ubytování,“ dodal náčelník. V souvislosti s tímto případem upozorňuje Horská služba, aby lidé své výlety v horách nepodcenili a byli na ně dobře připravení.

Navíc na mnoha místech platí upozornění na nebezpečí v podobě pádu stromů. Toto upozornění vydala stanice Horské služby na Tanvaldském Špičáku, Bedřichově, Severáku, Jizerce, Ještědu, v Rejdicích, Vysokém nad Jizerou i Libverdě. Výstraha upozorňující na lavinové nebezpečí v současné době platí pro celé Krkonoše, stejně jako upozornění na hřebenové túry, které záchranáři v těchto dnech nedoporučují.

Foto HS Jizerské hory

Štítky horská služba, záchrana, běžkaři, lyžaři, sníh, Smrk, Jizerské hory, běh na lyžích

Záchranáři hledali za tmy běžkaře, zmrzlým lyžařům zachránili život  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.