Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kolečko, papír a tužku nahradil policistům v Libereckém kraji u nehod laser

Dopravní policie v Libereckém kraji získala moderní vybavení pro dokumentování dopravních nehod. Zejména ve složitých případech s velkým množstvím stop dokáže výrazně zjednodušit a zrychlit práci policistů na místě havárie a snižuje i nároky na administrativu. Kolečko, papír a tužku používané léta při dokumentování nehod nahradila moderní elektronická měřicí stanice využívající laser, podobná těm, které používají například zeměměřiči.

V Libereckém kraji je takových stanic pět, každá stála kolem 60 tisíc korun. Nejprve bylo nutné nový systém napojit do policejních systémů a proškolit policisty. Trvalo to půl druhého roku. Od ledna jsou k dispozici ve všech okresech Libereckého kraje. „Není to technologie, která by se využívala u nějakých běžných ťukanců, kde ta škoda není nijak velká, kde nedochází k nějakým závažnějším zraněním a nebo k nějakým jiným následkům," řekl krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Zařízení umí trojrozměrný model

Zatím bylo pro práci s takzvanými totálními stanicemi proškoleno 60 policistů. Krajský policejní ředitel si podle svých slov dovede představit, že by jimi mohly být v budoucnu vybaveny všechny výjezdové týmy, kterých je v kraji 15. V celém Libereckém kraji za loňský rok policisté zařízení využili ke zdokumentování zhruba 450 nehod, což je deset procent havárií, které se loni na území kraje staly.

„Velkou výhodou je i to, že zařízení umí všechny zaměřené body zobrazit v trojrozměrném modelu, tudíž pro znalce pro zkoumání u soudu a správních orgánů je to velká výhoda," doplnil Tomáš Hnilička z libereckého dopravního inspektorátu.

Naposledy u tragické nehody v Bílém Kostele

Jedna z posledních vážných nehod, u které policisté nové vybavení využili, se stala 25. prosince u Bílého Kostela. Při srážce s vozíkem protijedoucího vozu tam zahynul řidič. „Tam jsme plně využili potenciál stanice, protože místo nehody bylo v rozmanitém terénu, velké množství stop bylo i na svahu vedle silnice," dodal policista.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky nehody, policie, Liberec, Liberecký kraj, havárie, Vladislav Husák, papír, laser

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolečko, papír a tužku nahradil policistům v Libereckém kraji u nehod laser  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.