Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Do cesty měla vběhnout kuna, dopravní nehodu ale zinscenovali. Cizinec je nyní ve vazbě

Soud poslal do vazby pětapadesátiletého cizince, který se před třemi lety s o jedenáct let mladším Čechem pokusil zinscenovat dopravní nehodu s velkou škodou. Jenže podle znalců se nehoda nemoha stát tak, jak nahlásili, a tak si případ převzala policie.

K nehodě mělo dojít v Novém Městě pod Smrkem v květnu roku 2015. Cizinec měl BMW, Čech Hondu. „Měla se stát tak, že řidiči Hondy, který jel ve směru od Frýdlantu na Nové Město pod Smrkem, měla vběhnout do jízdní dráhy kuna. Následně při úhybném manévru před kunou mělo dojít ke střetu levých bočních částí obou vozidel, přičemž řidič vozidla BMW strhnul řízení doprava a narazil přední částí vozidla do stromu,” popsala mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová

Nárok za 600 tisíc korun

Český řidič Hondy následně uplatnil nárok na pojistné plnění ve výši přes 600 tisíc korun, které však nebylo peněžním ústavem nakonec vyplaceno. „V případu byl přizván soudní znalec z oboru doprava - mechanizmus dopravních nehod. Ze znaleckého zkoumání vyplynulo, že z technického hlediska tímto způsobem k dopravní nehodě nemohlo dojít. Poškození vozidel neodpovídalo popisovanému vzniku a průběhu dopravní nehody,” dodala mluvčí.

A tak nyní liberečtí kriminalisté zahájili trestní stíhání obou mužů, a kvůli pojistnému podvodu ve stádiu pokusu. Po cizinci vyhlásili celostátní pátrání a Okresním soudem v Liberci byl na něj vydán příkaz k zadržení. Muže se podařilo počátkem ledna letošního roku zadržet v Petrovicích.

Cizinec do vazby

V případě cizince komisař Služby kriminální policie a vyšetřování podal státnímu zástupci návrh na vzetí muže do vazby, a to z důvodu, že by mohl uprchnout, či se skrývat, aby se tak vyhnul trestnímu stíhání nebo trestu. „Soudce návrh akceptoval a cizinec je nyní ve vazbě,” uzavřela Šrýtrová.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky podvod, pojišťovna, nehoda, Nové Město pod Smrkem, dopravní nehoda, policie, Honda, BMW, Frýdlant

Do cesty měla vběhnout kuna, dopravní nehodu ale zinscenovali. Cizinec je nyní ve vazbě  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.