Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vyhublá a trpící zvířata i uhynulá kráva a prasata. Veterináři řeší případ týrání

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Královéhradeckého kraje provedli v úterý 29. ledna ve spolupráci s Policií ČR a dalšími orgány kontrolu v jednom hospodářství v obci Slemeno v Podkrkonoší. Kontrola byla provedena na základě podnětu pro podezření na týrání zvířat, které se na místě potvrdilo. Veterináři na místě našli podvyživená i mrtvá zvířata.

„V rámci kontroly byly zjištěny skutečnosti, které se zcela vymykají veškerým zásadám péče o zvířata a zacházení s uhynulými zvířaty. V chovu se nacházely neodklizená uhynulá těla zvířat ve značném stádiu rozkladu, další kusy byly podvyživené. SVS podá trestní oznámení na chovatelku pro podezření z trestného činu týrání zvířat,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Nalezena byla uhynulá jalovice, kráva, tři prasata a čtyři kusy drůbeže. Jedna z krav měla podle chovatelky uhynout již před měsícem, druhá před týdnem. „Nalezeny byly také kosterní pozůstatky několika slepic. Všechna těla uhynulých zvířat byla v pokročilém stádiu vyhublosti, navzdory tomu, že chovatelka měla k dispozici dostatečné množství krmiva,“ dodal Vorlíček.

V podvyživeném stavu inspektoři našli kozu, tři prasata, husu a psa. Veterinární lékaři nakonec nařídili utracení tří prasat, která byla ve stavu těžké podvýživy a trpěla. Přeživší ovci, jejíž stav nebyl tak kritický, chovatelka na místě darovala obci, která zajistí náhradní péči.

Případ řeší policie

Podle Vorlíčka SVS zahájí s chovatelkou správní řízení ve věci porušení veterinárního zákona. Toho se dopustila tím, že ihned nezajistila sběr a odvoz uhynulých těl zvířat. „Za toto porušení zákona může být udělena pokuta ve výši až 500 tisíc korun. SVS zároveň podá podnět obci s rozšířenou působností ve věci porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Z důvodu míry závažnosti zjištěných porušení zároveň vypracuje a podá trestní oznámení místně příslušnému okresnímu státnímu zastupitelstvu,“ dodal.

Celou událostí se již intenzivně zabývá i policie. „V dané věci jsme již zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti a případ nadále šetříme ve spolupráci se Státní veterinární správou. Zákon u zmíněného přečinu pamatuje až dvouletým trestem odnětí svobody,“ řekl mluvčí policie Lukáš Vincenc.

Autoři | Foto SVS

Štítky týrání, zvířata, svs, kontrola, hospodářská zvířata, chov, Státní veterinární správa České republiky, kráva, Policie České republiky, Královéhradecký kraj, Podkrkonoší, policie

Vyhublá a trpící zvířata i uhynulá kráva a prasata. Veterináři řeší případ týrání  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.