Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bývalý krajský radní Zdeněk Bursa dostal za korupci pět let vězení

Pětiletým vězením potrestal Krajský soud v Liberci bývalého radního Libereckého kraje za ČSSD Zdeňka Bursu. Zaplatit má navíc 500 tisíc korun, jinak ve věznici s ostrahou stráví dalšího 2,5 roku. Podle obžaloby si v lednu 2010 řekl o úplatek téměř milion korun. Bursa se proti trestu na místě odvolal.

Krajský soud v Liberci se kauzou zabýval podruhé, předchozí zprošťující verdikt odvolací soud zrušil. Za úplatkářství hrozilo Bursovi pět až 12 let vězení.

Z korupčního jednání byl obžalován v souvislosti s veřejnou zakázkou za 19,5 milionu na zlepšení vytápění 19 krajských příspěvkových organizací, kterou získala liberecká firma jeho spolustraníka Petra Lajtkepa. V soutěži byla podle podkladů z krajského úřadu jedinou přihlášenou firmou. V radě kraje byl Bursa v letech 2008 až 2012 a u této zakázky i předsedou hodnotící komise.

ČTĚTE TAKÉ: Krajský soud v červenci Bursu osvobodil

Klíčovým důkazem v případu byla nahrávka, kterou při jednání s Bursou pořídil Lajtkep. „Já nejsem šílenec, jako abych po vlastních lidech (z ČSSD) chtěl deset procent ... to je šílenost, ale o čemkoliv nižším než pět (procent), bych byl zase šílenec já ... protože jako, to není jen o mně, to je o dalších X lidech," říká Zdeněk Bursa na nahrávce z ledna 2010.

„Já nejsem šílenec, jako abych po vlastních lidech (z ČSSD) chtěl deset procent ... to je šílenost, ale o čemkoliv nižším než pět (procent), bych byl zase šílenec já ... protože jako, to není jen o mně, to je o dalších X lidech."

Zdeněk Bursa na nahrávce z ledna 2010

Lajtkep si tehdy jednání nahrál kvůli vnitrostranickému boji uvnitř ČSSD. Obával se, že chce Bursa na něj získat nějaký kompromitující materiál. Kriminalisté nahrávku od něj získali až v roce 2016 při vyšetřování jiného případu, ve kterém jsou obžalovaní jiní členové ČSSD z Libereckého kraje. Toto obvinění souvisí s údajným podvodem při čerpání evropské dotace na výstavbu termálních lázní v Chrastavě na Liberecku.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky soud, ČSSD, korupce, Liberec, Zdeněk Bursa, věznice, Liberecký kraj, krajský soud v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý krajský radní Zdeněk Bursa dostal za korupci pět let vězení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.