Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Polovina obětí loňských nehod neměla pásy. Policie se na jejich používání zaměří

Policie v Libereckém kraji se letos zaměří na prevenci v oblasti používání bezpečnostních pásů u řidičů a spolujezdců. Loni je nemělo sedm z 15 obětí autonehod v kraji. Z preventivních kontrol policie navíc vyplývá, že pásy nepoužívají tisíce lidí.

„Loni jsme řešili 4400 takových přestupků. Nebylo připoutaných 3300 řidičů a 1100 spolujezdců. To není úplně málo a nešvar se tady rozrůstá," uvedl náměstek krajského policejního ředitele Pavel Bartoš.

Loni při tragických nehodách v kraji nebyli připoutání čtyři z deseti zemřelých řidičů a tři z pěti zemřelých spolujezdců. Nejtragičtější nehoda se stala loni 8. srpna u Doks na Českolipsku, kde se na silnici první třídy čelně srazilo osobní auto s protijedoucím kamionem. „Jelo pět lidí Škodou Rapid, bohužel ani jeden nebyl připoután a výsledek je jeden mrtvý řidič, dva mrtví spolujezdci a dvě velmi těžká zranění," řekl Bartoš. Zemřelým bylo mezi 23 až 26 lety.

Další prioritou kyberkriminalita

Pro libereckou policii to není jediná priorita. Stejně jako loni se chce i letos zaměřit na potírání kyberkriminality. „Je to fenomén dnešní doby," řekl krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Podle něj je to skrytá kriminalita, kdy řadu případů oběti nehlásí a policisté je musí odhalit sami. „Jde o trestnou činnost související s dětskou pornografií, se zločiny sexuálního nátlaku," uvedl Husák. Loni takových případů policisté v kraji odhalili 40.

S internetem podle Husáka souvisí i celá řada hospodářských deliktů. Největší případ u podvodných obchodů, kterým se liberecká policie zabývá třetím rokem, souvisí se slevovým portálem Slevy z hor. Poškozených klientů, kteří si zaplatili pobyt, ale nemohli ho čerpat, je přes 5000. Liberecká policie od loňska například řeší i napadení internetového bankovnictví prostřednictvím aplikace QRecorder. Jedna z aktualizací obsahovala vir, který umožnil dostat se útočníkovi k přístupovým údajům uživatele.

Drogy na veřejnosti

Liberecká policie se hodlá letos zaměřit také na používání drog ve veřejném prostoru. „Jde o takové obtěžující přestupky," uvedl Husák. Jedna kontrola se nedávno uskutečnila v dolním centru Liberce. Policisté se zaměřili hlavně na Fügnerovu ulici s terminálem MHD a okolí. U sedmi lidí zajistili marihuanu a u jednoho amfetamin, pokaždé šlo o přestupek.

Naopak mezi priority letos nepatří řešení problematiky extremismu a problémů spojených s národnostními menšinami. „Odbor pořádkové policie to vyhodnotil tak, že je situace setrvalá, klidná. Takže není nutné to do priorit dát. Na druhou stranu nechci říci, že bychom se tomu nevěnovali," dodal krajský ředitel policie.

Autoři | Foto

Štítky ČR, nehoda, kriminalita, Liberecký, AUDIO, policie, Vladislav Husák, Liberecký kraj, Pavel Bartoš, Doksy, okres Česká Lípa, Škoda Rapid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polovina obětí loňských nehod neměla pásy. Policie se na jejich používání zaměří  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.