Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtyři vážné úrazy na sjezdovkách v Harrachově během necelých tří hodin. Tři lyžaře transportovaly vrtulníky

Pondělní dopoledne bylo pro záchranáře v Harrachově velmi náročné. Mezi tři čtvrtě na deset a půl jednou se zranili čtyři lyžaři. Pro tři z nich navíc musel přiletěl záchranářský vrtulník.

První dva úrazy se staly na černé sjezdovce, podle horské služby byla příčinou nejspíš riskantní jízda a náraz do stromu. „V jednom z případů se jednalo o poranění hrudníku a levé horní končetiny a také otřes mozku. Lyžař neměl ochrannou helmu. Krátce poté pak došlo ke zranění muže, který utrpěl otřes mozku s krátkým bezvědomím,“ uvedl Petr Hakl, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Během akce další výzva

Prvního zraněného předali záchranáři Letecké záchranné službě z Liberce a druhého odvezla sanitka z Rokytnice nad Jizerou.

Už během této akce dostaly členové horské služby výzvu od dispečinku linky 155, že pod lanovou dráhou narazila lyžařka do sloupku oplocení. „Měli jsme podezření na poranění krční páteře. Necítila končetiny a od hlavy dolů se nemohla hýbat. Přiletěl pro ni vrtulník LZS z Hradce Králové,” popsal zásah Hakl.

Už během předávání zraněné ženy posádce ale horští záchranáři obdrželi další výzvu, i v dalším případě šlo o podezření na poranění páteře, tentokrát bederní. „Nestává se často, aby se na našem harrachovském heliportu sešly hned dva vrtulníky najednou, ale i pro tohoto zraněného musela LZS přiletět. Zároveň k případům dorazily i dvě sanitky z Jilemnice. Všechno jsme ale ve spolupráci se všemi složkami Zdravotnické záchranné služby zvládli,“ komentoval pondělní zásahy Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše. 

Ten varoval všechny lyžaře, aby jezdili opatrně, dávali pozor na místa, kde je mokrý, a naopak zledovatělý sníh a neriskovali zbytečně zdraví.

Autoři | Foto Horská služba

Štítky Harrachov, lyže, úrazy, lyžaři, horská služba, ZZSLK, lyžař, Krkonoše, Liberec, Rokytnice nad Jizerou

Čtyři vážné úrazy na sjezdovkách v Harrachově během necelých tří hodin. Tři lyžaře transportovaly vrtulníky  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.