Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Kalamita kvůli větru. Tisíce lidí bez proudu, hasiči měli 260 výjezdů

Neuvěřitelných 260 výjezdů evidují od sedmé hodiny večer hasiči v Liberckém kraji. Nejhorší situace byla kolem půlnoci, jen mezi půl jedenáctou a jedenáctou večerní přijali operátoři linky 112 padesát hlášení o mimořádných událostech. Tisíce lidí byly kvůli popadaným stromům bez elektřiny, ČEZ v noci vyhlásil kalamitní stav.

„Jednotky hasičů odstraňují převážně popadané stromy přes komunikace, zajišťují a odstraňují uvolněné střechy, předměty a nepřetržitě monitorují situace ve svých hasebních obvodech,” řekl mluvčí hasičů Daniel Mlčoch.

Na silnici I/35 ve směru na Prahu na úrovni obce Ohrazenice došlo k dopravní nehodě kamionu s návěsem, který byl zřejmě vlivem silného větru převrácen na bok. „Ve 23:15 hodin hasiči postavili havarovaný kamión s návěsem zpět na kola a po úklidu byla silnice I/35 zprůjezdněna,” dodal Mlčoch. 

Vítr taktéž strhával střechy, plechy a bral s sebou skoro vše, co nebylo jakkoliv upevněno. Nejsložitější zásah řešili  hasiči z České Lípy v Havlíčkově ulici, kde poryvy větru doslova strhly celou střechu z budovy tamního internátu. „Hasiči střechu zajistili a evakuovali z budovy celkem třicet šest dětí, které následně převezli do obce Zákupy za účelem náhradního ubytování,” uvedl mluvčí.

V Kryštofově Údolí zase hasiči po dvacáté hodině ze silnice odstranili celý altán, který silný vítr přemístil ze zahrady a po jeho odklizení museli ještě pořezat spadlý strom.

Spadlé stromy zastavily ráno i provoz na krkonošské železnici z Martinic na Jilemnici. Ráno nejezdily kvůli popadaným stromům také vlaky z Liberce na Frýdlant, tam už byl provoz obnoven, vlaky ale jezdí podle informací Českých drah pomaleji, a tak budou nabírat zpoždění.

Bez elektřiny jsou tisíce lidí, ČEZ v noci vyhlásil kalamitu v celé zemi. Ráno se ale situace začala zlepšovat, technikům se během noci podařilo v celém Česku připojit na sto tisíc domácností.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Hasiči, vítr, liberecký kraj, ČEZ, elektřina, kalamita, strom, silnice, střecha, Praha, Ohrazenice, České dráhy, Česko, Česká Lípa

FOTO, VIDEO: Kalamita kvůli větru. Tisíce lidí bez proudu, hasiči měli 260 výjezdů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.